ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στο 3% για την Ελλάδα - Στο 2,4% για την Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στο 3%  για την Ελλάδα - Στο 2,4% για την Ευρωζώνη
Pixabay

Ετήσια επιβράδυνση στο 3%, από το 3,8% κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ενώ με ετήσιο ρυθμό 2,4% «έτρεξε» στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Το επίπεδο πληθωρισμού του Νοεμβρίου (2,4%) είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τη Eurostat.

Παρόμοια τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως πιο κατατοπιστικό μέτρο αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως από το 4,2% του Οκτωβρίου.

Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά δείχνει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με ετήσιο ρυθμό 6,9%, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 7,4% του Οκτωβρίου.

Ακολούθως, οι υπηρεσίες εμφανίζουν ρυθμό αύξησης τιμών κατά 4% επιβραδύνοντας από το 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά βλέπουν τις τιμές να τρέχουν με +2,9% από το +3,5%, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώνονται με ρυθμό -11,5% από το -11,2% του Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ