ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τουρισμός: Προς «sold out» οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα

Τουρισμός: Προς «sold out» οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα
INTIME

Υψηλές  πληρότητες που... προμηνύουν «sold out» για τις μέρες των Χριστουγέννων καταγράφονται σε τουριστικά καταλύματα και airbnb διαμερίσματα, σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Όσοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις γιορτές, φαίνεται πως φέτος προνόησαν να κλείσουν εγκαίρως για τη διαμονή τους, με αποτέλεσμα σε δημοφιλείς προορισμούς και κυρίως σε όσους έχουν μικρή δυναμικότητα σε καταλύματα και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, να εμφανίζουν ήδη λιγοστά άδεια δωμάτια για τις γιορτές.

Στην έρευνα του Πανελληνίου Δικτύου E-Real Estates που αφορά σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για το τετραήμερο 22 Δεκεμβρίου έως και 26 Δεκεμβρίου, οι προ-κρατήσεις από την περασμένη εβδομάδα έφταναν το 100% σε περιοχές όπως η Δημητσάνα της Αρκαδίας, το Καρπενήσι και τα Ιωάννινα ενώ πάνω από 90%, σε Βυτίνα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα Θεσσαλίας, Καλάβρυτα αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Βέροια και Γρεβενά.

Στελέχη από τον κλάδο των τουριστικών πρακτόρων επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι ο ρυθμός των κρατήσεων κυρίως σε ό,τι αφορά τους ορεινούς προορισμούς της χώρας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός εκτιμώντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα αγγίξουν το 100% τα Χριστούγεννα. Επίσης αυξημένη κινητικότητα και υψηλές πληρότητες παρατηρούνται σε προορισμούς με χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα, όπως είναι για παράδειγμα τα Τρίκαλα και η Δράμα.

Όσον αφορά στο Πήλιο και τον Βόλο που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως διαπιστώθηκε σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, FedHATTA, και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ΗΑΤΤΑ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να φιλοξενήσουν επισκέπτες καθώς έχουν αποκατασταθεί οι υποδομές τους. Στελέχη του τουρισμού επισημαίνουν ότι οι κρατήσεις στις περιοχές της Μαγνησίας, είναι μεσοσταθμικά σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι αλλά αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές ενώ σημειώνουν πως οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν προχωρήσει και σε προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες. Αντίστοιχα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με το E-Real Estates στη Μακρινίτσα αγγίζουν το 77%, στην Πορταριά το 70% και στη Ζαγορά, τις Μηλιές και τη Βυζίτσα, κυμαίνονται στο 68%, 50% και 53% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των πληροτήτων που καταγράφονται έως τώρα, ο κλάδος «ποντάρει» και στις last minute κρατήσεις καθώς δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που αποφασίζουν τελευταία στιγμή για μια χριστουγεννιάτικη απόδραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ