ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυρανάκης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων»

Κυρανάκης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων»
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης EUROKINISSI

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στο σχέδιό μας για την ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων στα ακίνητα» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «υπάρχει ένας ατελείωτος όγκος χαρτιού, ο οποίος πρέπει να τελειώσει, περίπου ένα δισεκατομμύριο σελίδες είναι τα παλιά συμβόλαια και τα αντίστοιχα χαρτιά τα προσαρτόμενα που πρέπει να ψηφιοποιηθούν».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «αυτονόητο» το αίτημα τα συμβόλαια να φαίνονται από το 2024 «σε ψηφιακή μορφή, υπογεγραμμένα ψηφιακά πάντα από τον συμβολαιογράφο, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές»

Σκοπός είναι να μπορούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις να είναι αναγνώσιμες και διαχειρίσιμες ψηφιακά από τον πολίτη «οποιαδήποτε στιγμή, διότι δικό του είναι το ακίνητο τελικά».

«Έχουμε έρθει σε μια συμφωνία με την Ένωση Συμβολαιογράφων, έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έγινε άρση της αποχής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Σημείωσε δε, ότι, «από τη στιγμή που δεν αλλάζει ούτε το περιεχόμενο ούτε ο τρόπος κατάρτισής του, ένα αρχείο το οποίο παράγεται στον υπολογιστή τους με δικά τους ψηφιακά εργαλεία θα αποστέλλεται σε ψηφιακή μορφή, θα έχουμε να κερδίσουμε και ταχύτητα και απλοποίηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ