ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» και τον εξωδικαστικό μηχανισμό στη Βουλή IN TIME / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια», το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει την ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - για τα άρθρα 7, 38, 49, 66, 89 και 107 - ψήφισαν 297 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν 158.

Ειδικότερα:

  • το άρθρο 7 ψήφισαν 90 βουλευτές, κατά 97 και παρών 10
  • το άρθρο 38, υπέρ 154, κατά 124 και 10 παρών
  • το άρθρο 49 υπέρ 190, 97 κατά και 10 παρών.

    το άρθρο 66, υπέρ 158 και κατά 139
  • το άρθρο 89, ψήφισαν υπέρ 158, κατά 139
  • το άρθρο 107, υπέρ 158 και κατά 139

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια οι οποίες αφορούν:

  1. Πρώτον, τους ευάλωτους δανειολήπτες αφού καθίσταται υποχρεωτικό οι τράπεζες να αποδεχτούν την ρύθμιση, κάτι πολύ σημαντικό διότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν υποχρεωτικό μόνο για φορείς του Δημοσίου
  2. Δεύτερον, την βελτίωση του αλγόριθμου για όλους τους δανειολήπτες (όχι μόνο για τους ευάλωτους)
  3. Τρίτον, τους κανόνες πληροφόρησης των services, κάτι που μας αναβαθμίζει σημαντικά «διότι όντως μέχρι σήμερα ήμασταν πάρα πολύ πίσω», όπως είπε.

«Αυτά είναι τρία πολύ θετικά μέτρα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι γίνονται προς τη θετική κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν και άλλα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει, αλλά ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ο πρώτος που έχει λειτουργήσει, αφού έχουν γίνει 5.000 ρυθμίσεις, όταν με τον προηγούμενο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει 2500 ρυθμίσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι λειτουργεί και τώρα επεκτείνεται κι άλλο. Πρώτη φορά βλέπουμε ένα εργαλείο που αρχίζει και λειτουργεί, πρέπει να το υποστηρίξουμε να το διευρύνουμε και να συζητήσουμε και ότι περαιτέρω μπορεί να γίνει» υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς κλείνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ολομέλεια διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ