ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1ο Growthfund Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ διεθνώς

1ο Growthfund Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ διεθνώς
Ο Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ΑΠΕ ΜΠΕ / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Οι προκλήσεις την ανθεκτικότητας των υποδομών αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας αναλύθηκαν διεξοδικά στο 1ο Growthfund Summit του Υπερταμείου.

Τον περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται ανέλυσαν στη συζήτηση Το «στοίχημα» της ανθεκτικότητας και ο ρόλος της πράσινης ανάπτυξης, οι Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό για θέματα Ενέργειας και ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί οι περισσότεροι διαγωνισμοί του προγράμματος «Αιγίς».

Την σημαντική ευκαιρία που ανοίγει για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμώντας πως η απορρόφηση θα προχωρήσει γρήγορα και ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι τα έργα είναι πολλά . Η δημόσια διοίκηση έχει τα όρια και τις αντοχές της, το ίδιο και η αγορά. Πρέπει υπερβούμε όλες αυτές τις προκλήσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε συνεχώς και πραγματοποιούμε συστηματικές συναντήσεις με τα υπουργεία και τους φορείς υλοποίησης. Θα είμαστε πολύ συνεπείς», σημείωσε.

«Το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση του πως θα πάμε στο 80%. Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση, διότι δεν το έχει κάνει κανείς στον κόσμο», δήλωσε από μεριάς του ο κ. Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό για θέματα Ενέργειας.

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτη την επιτυχία. Όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε, τόσο δυσκολότερο είναι να προσθέσουμε. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα θωρακιστεί ένα ηλεκτρικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ. Μια πρώτη απάντηση είναι μπαταρίες, αντλησιοταμίευση που είναι μια μπαταρία με νερό, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο που θα είναι μέρος τους μείγματος, οι διεθνείς διασυνδέσεις και ένα πιο έξυπνο σύστημα που θα μπορεί ο καταναλωτής να μετατοπίσει την κατανάλωση από τις στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια σε στιγμές που υπάρχει», πρόσθεσε.

«Η ενεργειακή αυτονομία είναι αυτό που πρέπει να στοχεύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός είπε τονίζοντας στη συνέχεια πως η «Ελλάδα έχει μια μοναδική γεωγραφική θέση που δημιουργεί μια επίσης μοναδική ευκαιρία. Να γίνει μια “υπερδύναμη” στην εξαγωγή ΑΠΕ»

«Η Ελλάδα θα γίνει σύντομα εξαγωγική χώρα» εκτίμησε, σημειώνοντας ωστόσο πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ