ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Καίριες διευκρινίσεις επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Καίριες διευκρινίσεις επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Καίριες διευκρινίσεις γύρω από τη γενική φιλοσοφία, αλλά και επί συγκεκριμένων επιμέρους διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με ομιλία του στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης επέκρινε δριμύτατα την αντιπολίτευση για την αντιπαραγωγική και προσχηματική κριτική που ασκεί στην Κυβέρνηση, ειδικά για την επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η εντύπωση αυτή, η οποία διαδίδεται, είναι εντελώς εσφαλμένη. Είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Το καινούργιο νομοσχέδιο είναι ένα στρατηγικό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Παρόλ' αυτά, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία κατεξοχήν επέδειξε εμπιστοσύνη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς πήραμε τη φορολόγησή τους που ήταν στο 22% από την προηγούμενη κυβέρνηση και το κάναμε 9%. Εμείς καταργήσαμε τον 'νόμο Κατρούγκαλου'. Εμείς μειώνουμε τώρα το Τέλος Επιτηδεύματος στο 50%, ενώ έχουμε προγραμματίσει την πλήρη κατάργησή του την επόμενη χρονιά. Επιπλέον μειώνουμε την προκαταβολή φόρου για φέτος. Και, ας μη παραβλέπουμε ότι με το νέο σ/ν ενισχύουμε τη μαχητότητα των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως, χρειάζονται επιπλέον μέτρα γιατί ως κοινωνία δε βλέπουμε τη φοροδιαφυγή ως διαφθορά».

Κατόπιν ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι με τις παρεμβάσεις που προβλέπει το νέο σ/ν στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών τίθεται η μεγάλη φοροδιαφυγή και ότι καταπολεμάται το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων με χρηματικές συναλλαγές σε μετρητά. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης «δημιουργούμε κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και έχουμε ήδη ενεργοποιήσει τη διαδικασία του derogation στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μας επιτραπεί να καταστήσουμε υποχρεωτική την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ώστε να διασυνδέσουμε απευθείας την ΑΑΔΕ με την αγορά».

Διατρέχοντας συνοπτικά τις βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε πώς αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες για μια σειρά από ζητήματα, όπως η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, οι έλεγχοι με νέα τεχνολογικά μέσα όπως οι κάμερες, η επιβολή τάξης και νομιμότητας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η εξάλειψη γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, η κινητροδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων κ.ά.

Τέλος, επ' ευκαιρία παρατηρήσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αναπτυξιακό προσανατολισμό σαν μετεξέλιξη του Υπερταμείου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «είναι πολύ βαρυσήμαντη η ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών σε σχέση με το Ταμείο Ανάπτυξης και θα πρέπει να τη χειροκροτήσουμε. Διότι πρόκειται για το ταμείο των επόμενων γενεών αυτής της χώρας. Μέσω αυτού αποπληρώνουμε το εξωτερικό χρέος, αφαιρούμε βάρος από τις πλάτες κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας που γεννιέται. Ταυτόχρονα δίνουμε ανάπτυξη στη πατρίδα μας, διότι επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, επενδύουμε στη δύναμη και στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Κατ' αυτό τον τρόπο μειώνουμε το χρέος διπλά, δηλαδή και στον αριθμητή και στον παρονομαστή. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται, επιτέλους, μια χώρα που προσφέρει ένα μέλλον στα παιδιά της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ