ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» περιμένει η εστίαση

Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» περιμένει η εστίαση
Eurokinissi

Τόνωση της κατανάλωσης και του τζίρου τους περιμένουν οι επιχειρήσεις εστίασης την περίοδο των γιορτών, η οποία «κλείνει» το έτος και «παραδοσιακά» αποτελεί μία από τις καλύτερες για τον κλάδο κατά τη διάρκεια του χρόνου. 

Η «καλή» περίοδος για την εστίαση θεωρείται πως ξεκινά περίπου από τις 15 Δεκεμβρίου, φτάνοντας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στο διάστημα αυτό, οι επαγγελματίες ελπίζουν να κερδίσουν φέτος το «στοίχημα» της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o κ. Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής, ήδη στα καταστήματα του κλάδου παρατηρείται μία κινητικότητα για κρατήσεις από τους καταναλωτές, για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Γεγονός, που δημιουργεί προσδοκίες στους επαγγελματίες πως η δυναμική των γιορτών θα δώσει την απαραίτητη «ανάσα» στις επιχειρήσεις, οι οποίες πιέζονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Το μεγαλύτερο ζήτημα για την εστίαση τον τελευταίο περίπου χρόνο αποτελεί το υψηλό κόστος των τροφίμων, των πρώτων υλών, δηλαδή, για την παρασκευή των πιάτων στους καταλόγους των επιχειρήσεων. Το ανοδικό ράλι των τιμών του τελευταίου έτους σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα τυροκομικά κτλ. έχει αυξήσει το κόστος κατά περίπου 20%. Εάν σε αυτό, προστεθεί και το αυξημένο ενεργειακό κόστος όπως επίσης και το μισθολογικό, υπολογίζεται πως σε σχέση με πέρσι, το λειτουργικό κόστος τους, έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 44%, σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Παρότι συνήθως τις περιόδους των γιορτών, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα μπαρ και οι καφετέριες, γεμίζουν από κόσμο, εντούτοις τη φετινή χρόνια παραμένει «ερωτηματικό» η κατανάλωση που θα γίνει τελικά. Άλλωστε, όπως παρατηρούν οι επαγγελματίες του κλάδου, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις παραγγελίες τους και περιορίζουν τις δαπάνες όταν εν τέλει αποφασίσουν να βγουν. Μένει, σε κάθε περίπτωση, να φανεί εάν τις «συνήθειες» αυτές που έχουν υιοθετήσει μέσα στο περιβάλλον ακρίβειας των τελευταίων ετών, θα τις διατηρήσουν και την περίοδο των γιορτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ