ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία

Eπενδύσεις συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ δρομολογεί και σχεδιάζει για την προσεχή δεκαετία η ΕΥΔΑΠ δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, αναλυτικά, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης, σε εξέλιξη βρίσκονται: έργα στην Ανατολική Αττική προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, το 90% των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης, επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών καθώς και άλλα έργα αποχέτευσης ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ εκτελεί επενδυτικό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει: 1,6 δισ. ευρώ επενδύσεις που διασφαλίζουν την ανάπτυξη και διατηρούν τη θέση της ΕΥΔΑΠ μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα του νερού. Το 60% αυτών των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων, παρέχοντας μια αξιόπιστη υποστήριξη για το επενδυτικό της σχέδιο. Περίπου 620 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΥΔΑΠ, θα ενισχύσουν σημαντικά τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας, αναμένεται και επέκταση της δραστηριότητά της εκτός Αττικής, στις όμορες περιοχές Βοιωτίας, Φωκίδας και Κορινθίας.

Οι «έξυπνοι μετρητές»

Την ίδια στιγμή, προχωρούν κινήσεις και στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού, μεταξύ άλλων, επενδύσεις όπως οι «έξυπνες μετρητές». Όσον αφορά στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών, έως τώρα έχουν τοποθετηθεί 80.000 υδρόμετρα στο Π. Φάληρο και το Χαλάνδρι, ενώ από σήμερα ξεκινά και το πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ το οποίο αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών στους δήμους Παλαιού Φαλήρου -σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 μετρητών -και Πεντέλης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε διάστημα δέκα ετών θα έχουν εγκατασταθεί 2,5 εκατ. υδρομετρητές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται περίπου 250.000 το χρόνο ή περίπου 1.000 την ημέρα.

Σε ερώτηση σχετικά με νέα τιμολόγηση, ο κ. Χάρης Σαχίνης ανέφερε πως «η εικόνα για την επόμενη ημέρα των τιμολογίων νερού, δεδομένου του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο».

«Θα αναμένουμε την ΚΥΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση για να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο και μετά θα συζητήσουμε με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Ύδρευσης να δούμε τι θα αποδεχτεί από τα κόστη, από τις επενδύσεις και αυτά θα διαμορφώσουν το τιμολόγιο. Σε έξι μήνες θα έχουμε πολύ καλύτερη ιδέα για το τί θα γίνει με τα τιμολόγια» σημείωσε. Πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμανε, η ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται στην 1η θέση όσον αφορά στην ποιότητα του νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (EPI) του Πανεπιστημίου Yale. Επιπλέον, διαθέτει το 2ο φθηνότερο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Global Water Intelligence.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ