ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι «ψηφίζουν» οι Έλληνες για διακοπές στις γιορτές

Τι «ψηφίζουν» οι Έλληνες για διακοπές στις γιορτές
INTIME

Οι εγχώριοι ορεινοί προορισμοί αλλά και αρκετές πόλεις του εξωτερικού βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων που έχουν στα πλάνα τους να ταξιδέψουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι κρατήσεις σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται μεταξύ των, «παραδοσιακά», δημοφιλών χειμωνιάτικων προορισμών, όπως επίσης και σε εκείνες που διαθέτουν θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα (για παράδειγμα σε Τρίκαλα και Δράμα) κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, τόσο στα τουριστικά καταλύματα όσο και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες του τουρισμού «ποντάρουν» και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, εκτιμώντας ότι όσο πλησιάζουμε τις γιορτές τελικά οι πληρότητες, στις παραπάνω περιπτώσεις, θα αγγίξουν το 100%.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τα ποσοστά προ-κρατήσεων που αφορούν συγκεκριμένα σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, βρίσκονταν ήδη άνω του 80% στην πλειονότητα των δημοφιλών προορισμών ενώ σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Δημητσάνα Αρκαδίας, η Καλαμπάκα αλλά και το Καρπενήσι εμφάνιζαν πληρότητες που άγγιζαν από νωρίς το 100%.

Θετική εικόνα, σύμφωνα με στελέχη του τουρισμού, παρουσιάζουν και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα - κυρίως για τις ημέρες κοντά στην Πρωτοχρονιά- τόσο από εγχώριους επισκέπτες αλλά και από ξένους τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις γιορτές.

Ποιες πόλεις επιλέγουν στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια των Ελλήνων προς το εξωτερικό η αεροπορική κίνηση τα φετινά Χριστούγεννα εμφανίζεται αυξημένη. Τα ποσοστά πληρότητας στο δίκτυο από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται, ανάλογα με τον προορισμό, μεταξύ 76% έως 80% ή ακόμη και παραπάνω για την περίοδο των Χριστουγέννων. Για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, οι πληρότητες κυμαίνονται, αντίστοιχα, από 66% έως 70%. Όσον αφορά στις γιορτές των Χριστουγέννων η κίνηση για το δίκτυο του εξωτερικού κορυφώνεται την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες καταγράφεται ήδη μέση πληρότητα πάνω από 85% από και προς την Αθήνα και 95% από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Κορυφαίοι προορισμοί για τους Έλληνες ταξιδιώτες από τη βάση της Αθήνας αναδεικνύονται η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη και η Γενεύη, ενώ από τη βάση της Θεσσαλονίκης το Παρίσι, η Λάρνακα, η Ζυρίχη, το Ντίσελντορφ, η Βαρκελώνη και η Στουτγάρδη.

Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι την περίοδο των Χριστουγέννων οι Έλληνες συνεχίζουν να επιλέγουν να ταξιδέψουν σε «παραδοσιακούς» χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο, η Γενεύη, η Βιέννη κ.ά. Ωστόσο στις επιλογές τους αποτυπώνεται παράλληλα και η τάση που επικρατεί πλέον, να ανακαλύψουν και εναλλακτικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ίνσμπρουκ, η Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ