ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χατζηδάκης: Πάνω από 4.500 επιχειρήσεις και 260.000 εργαζομένοι στον ψηφιακό κλάδο

Χατζηδάκης: Πάνω από 4.500 επιχειρήσεις και 260.000 εργαζομένοι στον ψηφιακό κλάδο
EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ολοκληρώθηκε το digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως «τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση τη δική μας αλλά και τις εισαγόμενες, είχαμε σημαντική πρόοδο στην ελληνική οικονομία». Αναφερόμενος σε δύο βασικούς ψηφιακούς μετασχηματισμούς, που διαμόρφωσαν τα νέα αυτά οικονομικά δεδομένα, ο Υπουργός τόνισε:

«Ο πρώτος μετασχηματισμός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Επί κορωνοϊού επιταχύνθηκε η διαδικασία της ψηφιακής επανάστασης αυτής για τη χώρα, ίσως το μόνο παράπλευρο όφελος της πανδημίας.
Ο δεύτερος μετασχηματισμός αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Δίνοντας πλήθος παραδειγμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κύριος Χατζηδάκης ανέδειξε το πώς και πόσο πολύ αλλάζουν την καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και των φορέων. Όπως δήλωσε, όμως: «Μας απασχολούν παρόλα αυτά και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων».

«Ο λαός ζητάει από κάθε κυβέρνηση να πρωτοπορεί. Το ίδιο ζητάει και από εμάς. Και πράγματι είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι επίσης για τις τεχνολογικές πρωτοπορίες των ελληνικών επιχειρήσεων που διακρίνονται πλέον και διεθνώς, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που τροφοδοτεί πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο. Γιατί μπορεί να αναφέρουμε πάντα τα επιτεύγματά μας στον τουρισμό και τη ναυτιλία για παράδειγμα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα επιτεύγματά μας στον κλάδο της τεχνολογίας και των ΤΠΕ».

Μιλώντας για τη μετάβαση της οικονομίας στο ψηφιακό μέλλον, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών τόνισε πως ο ψηφιακός κλάδος της χώρας αριθμεί περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, έχει μπει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις επενδύσεις ξένων κολοσσών στην Ελλάδα όπως η Microsoft, η Google και η Amazon τονίζοντας πως «αυτή είναι μία προσπάθεια που είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε», ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένες προγραμματισμένες δράσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Οικονομίας. Μεταξύ αυτών, δράσεις για τη δημιουργία περισσότερων διεθνώς ανταγωνιστικών εταιρειών τεχνολογίας που θα δημιουργούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, δράσεις Upskilling & reskilling, καθώς και Προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για ΜμΕ.

Παράλληλα, ο κύριος Χατζηδάκης επικεντρώθηκε στα σημαντικά ποσά που διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Οπως επεσήμανε: «Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προγραμματιστεί να δοθούν περισσότερα χρήματα στην τεχνολογία στην Ελλάδα, απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αυτά τα χρήματα «πέφτουν» στην αγορά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ελληνική οικονομία.

Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης ο προϋπολογισμός είναι 2,4 δισ. ευρώ και η έννοια μας είναι πώς θα τα διαχειριστούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε νέες μεθόδους πάνω σε αυτό. Στο ΕΣΠΑ ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο €1 δισ., έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα €3,5 δισ., έτοιμα να τα διαχειριστούν οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν στη χώρα τόσα χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε πως μιλώντας και εκ μέρους και του πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, «Εμείς σαν κυβέρνηση επενδύουμε πολλά και θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε πολλά. Μέχρι εδώ ήταν μόνο η αρχή. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά και να αξιοποιήσουμε κάθε τεχνολογική εταιρεία και το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε η Ελλάδα μας να ανέβει πολλά σκαλιά ψηλότερα».

Η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ

Το στίγμα του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, των μελλοντικών προκλήσεων και τη στόχευση για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, έδωσε με την ομιλία της η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου. «Το Συνέδριό μας πραγματοποιείται φέτος σε μία ιδιαίτερη περίοδο. Έχουμε για πρώτη φορά σαφή σημάδια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, μετά από 13 χρόνια, η οποία θα προσελκύσει νέες επενδύσεις.

Οφείλω να επικροτήσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προσέλκυση σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία.

Και στις οποίες προσπάθειες, όπως όλοι γνωρίζουμε, η απάντηση των επιχειρήσεων του κλάδου μας ήταν καταφατικά “ΝΑΙ”. Βλέπουμε διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύουν στη χώρα με κέντρα έρευνας και καινοτομίας, με data centers και πολλά ακόμη projects και ευελπιστούμε ότι η συνεργασία μας με την κυβέρνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί

Προηγήθηκε το πάνελ της έκτης και τελευταίας θεματικής ενότητας του digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, με τίτλο «Κυβερνοασφάλεια- προστατεύοντας τα δεδομένα και τις υποδομές σας». Η προστασία δεδομένων και υποδομών, καθώς και τα μέτρα, οι πολιτικές και οι ενέργειες που πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επιχειρήσεις και οργανισμοί, ώστε να προστατευτούν από τις κυβερνοαπειλές, αποτέλεσαν το επίκεντρο των ομιλιών της θεματικής.

  • Την έναρξη του πάνελ της τελευταίας θεματικής ενότητας, πραγματοποίησε ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Σπύρος Διαμάντης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, σχολίασε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. «Η τεχνολογία προχωρά πολύ γρήγορα. Έχουμε βάλει την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας, μέσω του myAIgov. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποκτήσουμε cyber skills, για να διαχωρίζουμε την πραγματικότητα από την τεχνητή νοημοσύνη. Για εμένα το αύριο, ιδιαίτερα σε νεότερες γενιές, περιλαμβάνει το Cyber Academy, μία πρωτοβουλία για εκπαίδευση στην κουλτούρα της κυβερνοασφάλειας».
  • Από την πλευρά του, ο Cybersecurity Expert της ENISA κύριος Ευάγγελος Καντάς, σημείωσε ότι η αναζήτηση λύσεων στις μελλοντικές προκλήσεις είναι το πιο σημαντικό θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Πολιτεία και οι εταιρείες. «Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επιθέσεων από hackers στις επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι των εταιρειών θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις πολιτικές ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές τους. Θα πρέπει παράλληλα να εκπαιδεύουν τακτικά τους εργαζομένους τους και να κάνουν μία πολύ καλή διαχείριση των τεχνολογικών μέσων που διαθέτουν», τόνισε.
  • Κατά την παρέμβασή του στο ίδιο πάνελ, ο Διευθυντής Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Ελλάδας και Κύπρου της HP Hellas, κύριος Χάρης Αμούργης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των υπαλλήλων από τις ίδιες τις εταιρείες: «Δεν πιστεύω πως θα μείνουμε ποτέ ήσυχοι στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να αποτελεί προτεραιότητα και μεγάλο κομμάτι των προϋπολογισμών μας». Και προσέθεσε: «Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέματα πολιτικής σταθερότητας. Επομένως, το ΑΙ είναι μεν σύμμαχος, αλλά είναι εν δυνάμει και εχθρός μας».
  • Λόγο για ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας έκανε ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Fortinet Greece, κύριος Ευάγγελος Παλάντζας. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αντιμετωπίζουμε ολιστικά την κατάσταση. Προστατεύουμε τον χρήστη, αλλά και τα δεδομένα σε όλο τον κύκλο τους, από τη δημιουργία μέχρι την αποθήκευσή τους» σημείωσε. Και τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, που συλλέγουν αυτήν τη στιγμή δεδομένα, με τη λογική ‘collect now, decrypt later, αποθηκεύοντας δεδομένα που μπορεί εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για ανάλυση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα safe VPN, που θα διασφαλίσει αυτήν την συλλογή δεδομένων και να προστατεύει τον χρήστη».
  • Τέλος, ο Επικεφαλής Διεύθυνσης Mobile Experience Ελλάδας & Κύπρου της Samsung Electronics Hellas, κύριος Άρης Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι σήμερα κάθε θέμα κυβερνοασφάλειας μπορεί να προκύψει τόσο από τους ίδιους τους χρήστες όσο και από τις ίδιες τις συσκευές. «Στην περίπτωση των smartphones για παράδειγμα, εμείς -ως κατασκευαστές- έχουμε προβλέψει, μεταξύ άλλων, μεθόδους προστασίας, όπως το health check, η ασφαλής πλοήγηση, η διπλή κρυπτογράφηση, που διασφαλίζουν το κομμάτι αυτό» σημείωσε και κατέληξε: «Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες, καθώς το R&D δεν είναι πλέον αρκετό. Η γνώση πρέπει να μοιράζεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ