ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αύξηση εισοδημάτων αλλά και τιμών φέρνει το 2024 - Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων

Αύξηση εισοδημάτων αλλά και τιμών φέρνει το 2024 - Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων
Eurokinissi

Δύσκολο αναμένεται να είναι το «μέτωπο» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα το 2024, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της εταιρεία Circana, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν περί τα 4,6%, κατά μέσο όρο, το 2024, ακολουθώντας την μεσοσταθμική αύξηση του 7,2% το 2023.

Οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ επιβάρυναν σημαντικά τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών την περσινή χρονιά, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, με πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις στα φρούτα και στα λαχανικά, καθώς σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικών χεριών περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Παράλληλα, οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως τα προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Τα όπλα στη «μάχη» κατά των ανατιμήσεων

Όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου η ακρίβεια δεν είναι αποκλειστικά «ελληνικό» πρόβλημα, καθώς η αύξηση των τιμών παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο.

Μάλιστα, σε χθεσινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στα όπλα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των εισοδημάτων και τα νέα νομοσχέδια που έρχονται μέσα στο 2024.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει «αυξήσεις στα εισοδήματα» μέσω των αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα, με τον κ. Μαρινάκη να τονίζει πως αυτός «είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει πως «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντατικούς ελέγχους με πολύ μεγάλα πρόστιμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων ή παραβίασης όλων των διατάξεων», ενώ θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και απαραίτητο.

Αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσουν που ξεπερνούν τα όρια. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ, αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, οι τιμές έχουν πέσει από λίγο έως και 25%.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου αναμένεται να νομοθετηθεί η παρέμβαση του Κράτους για την «παράνομη κερδοφορία» από τις μη αληθείς προσφορές, όπως έχει προαναγγείλει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ