ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αγορά κατοικίας: Άλμα έως και 25% των τιμών στην Αττική – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Αγορά κατοικίας: Άλμα έως και 25% των τιμών στην Αττική – Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Eurokinissi

Η περιοχή με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ. για κατοικία στην Αττική αποτελεί ταυτόχρονα και εκείνη, η οποία αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» των αυξήσεων το δ΄ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πρόκειται για τα προάστια του Πειραιά, τα οποία παραμένουν και το τελευταίο τρίμηνο του έτους η περιοχή με την υψηλότερη αύξηση στις ζητούμενες, από τους αγοραστές, τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI της πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Συγκεκριμένα οι μέσες τιμές πωλήσεις κατοικιών στα προάστια του Πειραιά διαμορφώθηκαν το δ' τρίμηνο του 2023 στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 1.433 ευρώ ανά τ.μ το δ΄ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 25,6%. Αντίστοιχα και στον δήμο του Πειραιά οι μέσες τιμές ζητούμενες πώλησης αυξήθηκαν κατά 23,2% και συγκεκριμένα από 1.765 ευρώ ανά τ.μ. σε 2.174 ευρώ ανά τ.μ.

Η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας στην Αττική -αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα - παραμένουν τα νότια προάστια, με τις τιμές μεσοσταθμικά να φτάνουν πλέον τα 3.636 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 11,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ακολουθούν, σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο, τα βόρεια προάστια με τιμές 2.950 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 2.721 ευρώ ανά τ.μ. πέρσι και άνοδο 8,4% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Ανοδική παραμένει η τάση των ζητούμενων τιμών πώλησης και στο κέντρο της Αθήνας με τη μέση τιμή στα 2.037 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση 14,8% σε σχέση με το 2022. Σημαντική άνοδος καταγράφηκε μέσα σε έναν χρόνο και στα Δυτικά προάστια κατά 18,7% καθώς και στα Ανατολικά προάστια κατά 11,1%. Η μικρότερη αύξηση μεταξύ των περιοχών του λεκανοπεδίου σημειώθηκε στο υπόλοιπο Αττικής - της τάξεως του 5,8% - με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να διαμορφώνονται στα 1.875 ευρώ ανά τ.μ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο κατά την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2023, η μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών ανά τ.μ. διαμορφώθηκε στο +11% σε σύγκριση με πέρσι. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ευρυτανία με +34% και η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -15,4%.

spitogatos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ