ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, drones και πρόστιμα - Τι φέρνει η πολεοδομική μεταρρύθμιση

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, drones και πρόστιμα - Τι φέρνει η πολεοδομική μεταρρύθμιση
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, τη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών μείζονος σημασίας αλλά και μια «λύση» στο ζήτημα της δόμησης των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Πρόκειται για μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση που στόχο έχει να αλλάξει τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται στο εξής, θα κατεδαφίζονται.

Μάλιστα, στη μάχη κατά των αυθαιρέτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιστρατεύει νέα «όπλα» όπως η καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones, για ο,τιδήποτε φαίνεται από ψηλά, σε περιοχές υψηλής «δραστηριότητας».

Πώς θα λειτουργούν οι έλεγχοι από ψηλά

Δορυφορικές αεροφωτογραφίες και drones θα διασυνδεθούν με τη βάση δεδομένων του e-Άδειες και στην περίπτωση που εντιπίζουν κάτι θα δίνουν σήμα και το σύστημα θα «χτυπάει» από μόνο του, όταν χτίζεται κάποιο αυθαίρετο εκτός σχεδίου, χωρίς άδεια.

Στη συνέχεια, θα μεταβαίνει ένα μεικτό κλιμάκιο το οποίο θα κρίνει την ορθότητα του σήματος, σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση κατεδάφισης θα είναι γρήγορη και θα εκτελείται από την κεντρική διοίκηση, από εργολάβους. Προβλέπεται, μάλιστα, να υπάρχει μια μόνιμη εργολαβία έτσι ώστε να μην υπάρχουν ξανά τα προβλήματα όπως στο παρελθόν.

Οι τρεις πυλώνες της πολεοδομικής μεταρρύθμισης

  1. Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης

Προωθείται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για να τελειώσει, οριστικά, το φαινόμενο της νέας, αυθαίρετης δόμησης, με θεμελιώδεις αλλαγές στους θεσμούς και στα εργαλεία ελέγχου και κατεδάφισης των νέων αυθαιρέτων.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Καθορίζεται σαφές πεδίο αρμοδιότητας για κάθε υπηρεσία του δημοσίου, που εμπλέκεται με την αυθαίρετη δόμηση (Επιθεωρητές, Κτηματική Υπηρεσία, Λιμενικό, Δασαρχεία κ.λπ.).
  • Θεσμοθετείται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών (e-Adeies), και πλατφόρμα καταγγελιών.
  • Περιγράφεται η διαδικασία των αυτοψιών από μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών, ακολουθώντας το μοντέλο της Μυκόνου του περασμένου καλοκαιριού.
  • Καθορίζεται ο τρόπος, η χρηματοδότηση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις κατεδαφίσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην Κεντρική Διοίκηση.
  • Κατεδαφίζονται, κατά προτεραιότητα, όλες οι νέες, αυθαίρετες κατασκευές και υλοποιούνται, ετησίως, επιπρόσθετες κατεδαφίσεις, που αντιστοιχούν σε παλαιότερα αυθαίρετα, για τα οποία υπάρχουν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, σε αριθμό που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που οριστικοποιήθηκαν το 2023.
  • Αυξάνονται οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους διοικούμενους που κατασκευάζουν αυθαίρετα.
  1. Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»

H έλλειψη καθορισμένων χρήσεων γης και η αδυναμία εφαρμογής χρήσιμων πολεοδομικών μέτρων - κινήτρων δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα για το περιβάλλον, μη ορθολογική οργάνωση του χώρου και φαινόμενα όπως άναρχη - αυθαίρετη δόμηση και υπερβολική αστική διάχυση στον αγροτικό χώρο.

Τα παραπάνω έχουν και δευτερογενείς παρενέργειες, για παράδειγμα ελλείψεις βασικών τεχνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και αθέμιτο ανταγωνισμό από παράνομες, οικοδομικές δραστηριότητες, έναντι των νόμιμων.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα προωθείται η υλοποίηση του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών μείζονος σημασίας και περιλαμβάνει τις παρακάτω πέντε δράσεις:

  1. Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.)
  2. Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.)
  3. Αυτοτελών Μελετών για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)
  4. Αυτοτελών Μελετών Οριοθέτησης Οικισμών και
  5. Αυτοτελών Μελετών Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών

Σημειώνεται πως τα Τ.Π.Σ. και τα Ε.Π.Σ. αντιστοιχούν στο 80% των Δημοτικών Ενοτήτων (826 από τις συνολικά 1.036) και στο 77% της επιφάνειας της χώρας (101.324 από 132.049 τ.χλμ.). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, πρωτίστως, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (π.χ. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο).

Από τις παραπάνω δράσεις θα επωφεληθούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, όλοι οι δήμοι της χώρας θα μπορούν να έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης. Ταυτόχρονα, τα τομεακά υπουργεία και ιδιώτες επενδυτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες δραστηριότητες επιτρέπεται να αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή/θέση, για σωστή προετοιμασία μελετών και έργων και τέλος θα μπορεί να εκτιμηθεί η πραγματική αξία ακινήτων μεμονωμένων ιδιοκτητών.

  1. Λύση στο ζήτημα της δόμησης των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή

Με μεταβατική ρύθμιση επιλύεται το ζήτημα της δόμησης των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας οδό.

Η μεταβατική αυτή ρύθμιση θέτει ειδικές προϋποθέσεις που συνδέονται με:

  • εν τοις πράγμασι ύπαρξη οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων που εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977
  • πλάτος οδού τουλάχιστον 3,5 μέτρων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση πυροσβεστικού.
  • πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου που θα κατατίθεται ως παρακαταθήκη πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που βρίσκεται το γήπεδο, με βάση προτεραιότητες που προκύπτουν από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σημειώνεται πως το προσεχές χρονικό διάστημα η πολεοδομική μεταρρύθμιση θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα δρομολογηθεί η ψήφισή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ