ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκρέκας: Στα δημόσια ταμεία το 50% των προστίμων που έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια

Σκρέκας: Στα δημόσια ταμεία το 50% των προστίμων που έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ποσοστό άνω του 50% των προστίμων που έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία, ενώ το υπόλοιπο έχει βεβαιωθεί στην εφορία, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και εξονυχιστικοί σε όλο το εύρος της αγοράς και υπογραμμίζει ότι, εάν χρειαστεί, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, για όποιες κατηγορίες προϊόντων διαπιστωθεί ότι οι τιμές τους είναι αδικαιολόγητα υψηλές.

«Η κυβέρνηση, όπου εντοπίζει δυσλειτουργία, δεν διστάζει να επιβάλει πρόστιμα, και βαριά, ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες ή σε πολυεθνικές» σημείωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι, καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 διενεργήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ, συνολικά, 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους 13.416.790 ευρώ.

Στο μεταξύ, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να φέρουν μειώσεις τιμών έως και 20%.

Η σημασία της αντίδρασης των καταναλωτών

Αν και η ακρίβεια καταγράφεται ως το βασικότερο πρόβλημα για τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, ο Έλληνας καταναλωτής είναι από τους χειρότερα πληροφορημένους σε θέματα δικαιωμάτων.

«Χρειάζεται εκπαίδευση του καταναλωτή» σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής-ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενός στιβαρού κινήματος καταναλωτών-πολιτών, παρότι, οι ενώσεις καταναλωτών έχουν πετύχει σημαντικές επιμέρους νίκες σε ζητήματα που αφορούν την υπερχρέωση, τις προμήθειες τραπεζών, τα επιτόκια, τους λογαριασμούς ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.

Την ίδια ώρα, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει υπογραμμιστεί ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα και οι ίδιοι οι καταναλωτές να υποβάλλουν αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις διατάξεων του ανταγωνισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ