ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι στόχοι του 1ου εξαμήνου - 4ο αίτημα πληρωμής τον Απρίλιο

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι στόχοι του 1ου εξαμήνου - 4ο αίτημα πληρωμής τον Απρίλιο
Unsplash

Το 2023 έκλεισε με σημαντικές εξελίξεις για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης- Ελλάδα 2.0, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Δευτέρα 15/1, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το 2023 η Ελλάδα έλαβε 3,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούσαν σε επιχορηγήσεις και τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η αναθεώρηση του σχεδίου που πλέον έχει προϋπολογισμό 36 δισ. ευρώ και οι πληρωμές για το σκέλος επιχορηγήσεων ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα ως το τέλος του 2023 έλαβε ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που ανήλθαν σε 14,7 δισ. ευρώ, μέσα από συνολικά τρία αιτήματα πληρωμής και την προχρηματοδότηση.

Στόχοι 1ου εξαμήνου 2024

Στους στόχους του 1ου εξαμήνου του 2024 είναι να κατατεθεί το 4ο αίτημα πληρωμής προς την Ευρώπη, τον ερχόμενο Απρίλιο, για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και για δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τα 20 ορόσημα που πρέπει να έχει «πιάσει» η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στο επόμενο αίτημα, έχουν ήδη επιτευχθεί τα 12 και μένουν ακόμα οκτώ.

Όσον αφορά στις ενεργές δράσεις, αυτές περιλαμβάνουν προγράμματα όπως το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και το «Produc-e Green».

Ενώ στις αναμενόμενες δράσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού 90 εκ. ευρώ.
  • Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα 200 εκ. ευρώ.
  • Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες 160 εκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ