ΙΟΒΕ: Μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο
Εξασθένισε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 94,1 μονάδες (από 95,3 μονάδες τον Νοέμβριο), σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (100,4 μονάδες).
Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του κλάδου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι επιχειρήσεις κινούνται σε ένα πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας που είναι σταθερότερη και ισχυρότερη από ό,τι πριν λίγα χρόνια, με τη ζήτηση ωστόσο να αναμένεται να πιεστεί λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού. «Από την άλλη όμως η γενικότερη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει σε ένα βαθμό αμβλύνει τις πιέσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας» σημειώνει το ΙΟΒΕ.
Τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο αλλά και άνοδος 3,1% στην Ελλάδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι υποχώρησης 5,8% στην ΕΕ27. Επίσης, σημειώθηκε βελτίωση για την εγχώρια μεταποίηση 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Νοέμβριο του 2023 παρατηρήθηκαν ανοδικές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας. Ειδικότερα, βελτίωση για μεταποίηση (2,8%), ηλεκτρικό ρεύμα (4,0%) και για ορυχεία - λατομεία (5,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε σε φάρμακα (2,2%), τρόφιμα (1,7%), αλλά υποχώρηση σε βασικά μέταλλα (-7,2%).
Παράλληλα, τον Νοέμβριο το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε οριακά στο 76,3% τον Οκτώβριο (από 76,8% τον Ιούλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 4,6 μήνες από 5,2 μήνες τον Ιούλιο. Το γ' τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 0,5%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Εντονότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.256,2 χιλ. το γ' τρίμηνο του 2023 (+40,2 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΣΤΑΤ για βιομηχανία: Μείωση 8,6% στον «εισαγόμενο πληθωρισμό» τον Νοέμβριο 2023
Έρευνα σε βάρος του Βρετανού πρώην Επιτρόπου Πίτερ Μάντελσον ζητεί η Κομισιόν
23:59
Παναθηναϊκός - Παρί 99-104: Επιστροφή με ήττα για το Τριφύλλι
23:56
Το Instagram στις ΗΠΑ θα ενημερώνει τους γονείς για πιθανές αυτοκτονικές τάσεις του παιδιού τους
23:51
Αρχές Μαρτίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η επόμενη συνάντηση ΗΠΑ - Ουκρανίας - Ρωσίας, λέει ο Ζελέσνκι
23:45