ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Η αιολική ενέργεια ηλεκτροδότησε 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά το 2023

ΕΛΕΤΑΕΝ: Η αιολική ενέργεια ηλεκτροδότησε 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά το 2023
PIXABAY

Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς χάρη στον άνεμο, η ενέργεια που καταναλώθηκε το 2023 ήταν πιο πράσινη και πιο καθαρή από κάθε άλλη χρονιά. 

Μάλιστα, η αιολική ισχύς στη χώρα έφτασε τα 5.226MW και οι ανεμογεννήτριες πρόσφεραν αιολική ενέργεια που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 2,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών

Παράλληλα, μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 σε ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που εκπέμπει το 76% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, ενημερώθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη που περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα το 2023.

Όπως αναφέρεται, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χάρτη της Ελλάδας και να επιλέγει πολύγωνα αιολικών πάρκων ή ανεμογεννήτριες που επιθυμεί. Επιλέγοντας κάποιο πολύγωνο θα του εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες του αιολικού πάρκου. Ομοίως και αν επιλέξει κάποια ανεμογεννήτρια.

Η βάση δεδομένων του χάρτη αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τα ανοιχτά δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Αιολικής Ενέργειας που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και στόχος είναι να επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

Παράλληλα αναρτήθηκε το banner της Στατιστικής του 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ