ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Mικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Ποιους αφορά

«Mικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Ποιους αφορά
INTIME NEWS / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα νέα «μικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να «τρέξουν» από τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, το 50% των οποίων θα είναι άτοκα, για να μπορέσει ο αγρότης να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα και να κάνει κάποιες μικρές επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη στήριξη των αγροτών, ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα για τα νέα δάνεια που θα είναι κατά ένα μέρος άτοκα και το υπόλοιπο τους με χαμηλά επιτόκια.

Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο και χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) (κλικ εδώ).

Συγκεκριμένα, μέσα από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν:

Α. 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου σύμφωνα με την δανειακή σύμβαση. Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επιτυγχάνεται 50% μείωση του επιτοκίου λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (Η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται).

Β. Επιχορήγηση 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργάζονται με τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ