ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τουρισμός: Προβληματισμός για χιλιάδες κενές θέσεις και τη φετινή σεζόν – Τι λένε οι εργαζόμενοι

Τουρισμός: Προβληματισμός για χιλιάδες κενές θέσεις και τη φετινή σεζόν – Τι λένε οι εργαζόμενοι
pixabay

«Πονοκέφαλος» για τις επιχειρήσεις παραμένει ενόψει της έναρξης της φετινής σεζόν το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού να επισημαίνει στο CNN Greece, πως οι κενές θέσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν φέτος τις 60.000.

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, σημειώνει πως βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία οι αιτήσεις επαναπρόσληψης από τους εργαζομένους στον κλάδο ήταν μειωμένες φέτος κατά 34%, όταν οι αντίστοιχες περσινές αιτήσεις ήταν μειωμένες κατά 27%. «Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα έως τον Απρίλιο που θα ανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι κενές θέσεις αναμένεται ξεπεράσουν τις 60.000» υπογραμμίζει.

Ανασταλτικός παράγοντας προκειμένου να εργαστούν στον τουρισμό είναι αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Χότζογλου. Αφετέρου, όπως σημειώνει, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων παρατηρείται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική, σημειώνει ο ίδιος.

Το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό των ελλείψεων το 2023 πάντως είχε μειωθεί ελαφρώς σχέση με την προηγούμενη διετία. Βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας το 2023 εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782 ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν στις 212.553.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο, αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman και Receptionist, και το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ