ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ώθηση στην επέκταση της σεζόν από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ώθηση στην επέκταση της σεζόν από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού
freepik

Σε τροχιά ανάπτυξης, αρκετές μορφές ειδικούεναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας, συμβάλλουν προς την επίτευξη του στόχου της επέκτασης της σεζόν, που αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» για τον τουρισμό.

Πρόκειται για εκείνες τις μορφές τουρισμού που απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, περιλαμβάνοντας ειδικά χαρακτηριστικά στοιχεία και υπηρεσίες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών. Διαφοροποιούνται από τον «μαζικό» τουρισμό ο οποίος γίνεται για λόγους αναψυχής και ψυχαγωγίας ενώ προσελκύουν επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες τάσεις που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, διεθνώς, είναι ο οινοτουρισμός. Στη χώρα μας, το 2014 θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο και καθιερώθηκε το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 700 οινοποιεία, εκ των οποίων περίπου 100 είναι αδειοδοτημένα επισκέψιμα προσελκύοντας, εγχώριους και ξένους επισκέπτες. Η εμπειρία από τη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων αποτέλεσε αργότερα και τον «οδηγό» για την θέσπιση του αντίστοιχου σήματος για τα Ζυθοποιεία, με στόχο την ανάπτυξη του ζυθοτουρισμού. Πριν από περίπου έναν χρόνο, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσαν τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, προκειμένου ενισχυθεί και αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια από τις προτεραιότητες των ειδικών μορφών τουρισμού του αρμόδιου υπουργείου και παράλληλα ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας μας. Ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να γίνουν επισκέψιμα και αρκετά τυροκομεία της χώρας, πρόσφατα υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών τους καθώς και τη μορφή και τον τύπο του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου. Με βάση την ΚΥΑ, κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, μπορεί να είναι επισκέψιμη εφόσον πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή και εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού αξίζει επίσης να σημειωθεί, η συνεισφορά του εκθεσιακού τουρισμού στην ελληνική οικονομία, πέραν της σημαντικής συμβολής του στην προσέλκυση, υψηλού μάλιστα επιπέδου, επισκεπτών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Oxford Economics που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος, το 2022 η άμεση συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία ήταν σχεδόν 500 εκατ. ευρώ έσοδα από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις, περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και συνεισφορά 246 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Εάν, συνυπολογιστούν και τα έμμεσα και προκαλούμενα έσοδα, η συνολική συμβολή ανέρχεται σε 1,062 δισ. ευρώ, συμβολή 499 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και υποστήριξη 8.400 θέσεων εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ