ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αιγιαλοί και παραλίες: Παραχώρηση χρήσης και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αιγιαλοί και παραλίες: Παραχώρηση χρήσης και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα και όχι μόνο στα ξενοδοχεία, προβλέπουν οι τελευταίες βελτιώσεις του υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, στο νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια, μετά τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν από φορείς και κόμματα.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τους «Όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση και το οποίο ρυθμίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, κάτι που τίθεται άμεσα σε ισχύ για όλες τις νέες μισθώσεις που θα συναφθούν από εφέτος.

Παράλληλα, ρυθμίζει τους κανόνες και για τις υφιστάμενες μισθώσεις, με ειδική πρόβλεψη για αυστηρότερους ελέγχους και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Ακόμα, το νομοσχέδιο φέρνει νέες συστάσεις σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων, το μέγιστο εμβαδόν της παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρείται προς εκμετάλλευση και τη διασφάλιση απάτητων παραλιών όπου αυτό επιβάλλεται.

Ρυθμίσεις σε πέντε άξονες

  1. Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
  2. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
  3. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
  5. Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.

Οι τελευταίες βελτιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει στις εργασίες της Επιτροπής πως σήμερα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου θα καταθέσει προσθήκες-βελτιώσεις μετά τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν από φορείς και κόμματα.

Μεταξύ αυτών:

  • την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα και όχι μόνο στα ξενοδοχεία,
  • τη μείωση του τιμήματος χρήσης για τα ναυταθλητικά σωματεία,
  • την αυστηροποίηση των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές και
  • την μείωση του ποσοστού σε 30% για την δεύτερη παράβαση υπέρβασης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας από παραχωρησιούχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ