ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αίγλη Ζαππείου: Ανοίγει ξανά μετά την ανακατασκευή της - Η ιστορία της

Αίγλη Ζαππείου: Ανοίγει ξανά μετά την ανακατασκευή της - Η ιστορία της
www.zappeion.gr

Ως πολυχώρος εστίασης, αναψυχής, κινηματογράφου και διοργάνωσης εκδηλώσεων, αναμένεται να ανοίξει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής της, η Αίγλη Ζαππείου, το εμβληματικό συγκρότημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε την προηγούμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» για την 20ετή μίσθωσή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητής Αρχής, εγκρίθηκε ομόφωνα η απόκτηση κοινού ελέγχου του κτιρίου της Αίγλης στο Ζάππειο (1904 Α.Ε.), από την FOODCORP INVESTMENTS ΑΕ, εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, και τη ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΒΕΕ. Όπως επισημαίνεται, «κύρια δραστηριότητα της «1904 ΑΕ» είναι η ανακατασκευή, εκμετάλλευση και λειτουργία για είκοσι έτη του κτιριακού συγκροτήματος της «ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ», προκειμένου να λειτουργήσει ως πολυχώρος εστίασης, αναψυχής, κινηματογράφου και διοργάνωσης εκδηλώσεων. Η συγκέντρωση οδηγεί σε ποιοτική μεταβολή του ελέγχου επί της «1904 ΑΕ», καθώς επί του παρόντος ελέγχεται αποκλειστικά από τη ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΒΕΕ».

Η Αίγλη Ζαππείου παραμένει κλειστή από τον Οκτώβριο του 2020 ενώ έως τότε το ακίνητο εκμεταλλευόταν, εταιρεία που ήλεγχε ο αποβιώσας επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς, μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης. Το 2022, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συμμετοχής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης είχε απευθύνει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία διαχειρίζεται το Ζάππειο Μέγαρο. Ο διαγωνισμός αφορούσε στο κεντρικό κτίριο συνολικής επιφανείας 3.301 τ.μ, τον κινηματογράφο Αίγλη επιφανείας 766 τ.μ. ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό μνημείο και ως διατηρητέος ως προς την χρήση και τις κτιριακές υποδομές του καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο επιφανείας 961 τ.μ. Επίσης τον χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που έχει είσοδο από την οδό Βασιλίσσης Όλγας. Στον σχετικό διαγωνισμό διαχειριστής αναδείχθηκε η αλυσίδα καφεστίασης «Γρηγόρης».

Η ιστορία της Αίγλης Ζαππείου

Το κτηριακό συγκρότημα «Αίγλη» αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σπουδαιότητα κτήριο του Ζαππείου Κήπο, μετά το Ζάππειο Μέγαρο. Ο Ζάππειος κήπος είναι στο σύνολό του, μέρος του συνολικού κληροδοτήματος του Ευαγγέλη Ζάππα στο ελληνικό κράτος με τη ιδιόγραφη διαθήκη από τις 30 Νοεμβρίου 1860. Το συγκρότημα της Αίγλης κτίστηκε στις αρχές του 1900 και σκοπός ήταν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους, για να απολαμβάνουν τον καφέ τους ή να ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας μία θεατρική παράσταση. Επιπλέον στόχος ήταν να βοηθήσει στην διατήρηση της καλαισθησίας των κήπων του Ζαππείου.

Το αναψυκτήριο πρωτολειτούργησε ως ξύλινο καφενεδάκι με την ονομασία «ΚΙΟΣΚΙ». Στη διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου μετονομάστηκε σε Αίγλη. Στη μετέπειτα πορεία της, η Αίγλη καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο σημείο συνάντησης πνευματικών Αθηναίων, όπου απολάμβαναν τη θέα της Ακρόπολης, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και του Λυκαβηττού. Ο θερινός κινηματογράφος της Αίγλης είναι μία από τις παλαιότερες «αίθουσες» της Αθήνας, είναι χτισμένος στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συγκροτήματος. Είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος ως προς τη χρήση και ως προς τις κτιριακές υποδομές. Το 1998 και 2000 εγκρίθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟ, μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησής του βάσει της οποίας έγιναν εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ