ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αλκοολούχα ποτά: «Αγκάθι» ο υψηλός ΕΦΚ - Η πρόταση των επιχειρήσεων για μείωση σε τρεις φάσεις

Αλκοολούχα ποτά: «Αγκάθι» ο υψηλός ΕΦΚ -  Η πρόταση των επιχειρήσεων για μείωση σε τρεις φάσεις
pixabay

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του φορολογικού πλαισίου για τα αλκοολούχα ποτά, μέσω της σύγκλισης του συντελεστή ΕΦΚ με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπογραμμίζει η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Η ΕΝ.Ε.Α.Π, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην οικονομική επίδραση που θα έχει η αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με στόχο την άμβλυνση στρεβλώσεων που ταλανίζουν για χρόνια τον κλάδο, την πάταξη του παράνομου εμπορίου και τη συνεπακόλουθη εξυγίανση του ανταγωνισμού.

Η Ελλάδα όπως επισημάνθηκε έχει με διαφορά τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27 με βάση την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, τον 5ο υψηλότερο σε ονομαστική αξία, καθώς και υπερδιπλάσιο ΕΦΚ από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. Παράλληλα η υπέρμετρη αύξηση του ΕΦΚ (8 φορές από 1998 έως σήμερα) πέραν της μείωσης της κατανάλωσης, μεταξύ άλλων οδηγεί και σε υποκατάσταση της κατανάλωσης νόμιμων ποτών με προϊόντα παράνομης διακίνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης, μία πολύ συντηρητική εκτίμηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του κλάδου που κάνουν λόγο για διπλάσιο τουλάχιστον ποσοστό. Σε πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμήθηκε μάλιστα ότι οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών ανέρχονται περίπου σε 70 εκατ. ευρώ (μη καταβολή ΕΦΚ και ΦΠΑ), χωρίς να περιλαμβάνονται οι απώλειες από το προϊόν των διήμερων αποσταγματοποιών.

Η πρόταση για σταδιακή μείωση μέσα σε τρία χρόνια

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της ΕΝ.Ε.Α.Π είναι η μείωση του ΕΦΚ να γίνει σταδιακά σε τρία χρόνια, μια κάθε χρόνο κατά 10% και συνολικά κατά 30%. Όπως επισημάνθηκε, η προσαρμογή του ΕΦΚ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει στη μετακίνηση ποσοτήτων από τα παράνομα προς τα νόμιμα αλκοολούχα ποτά. Σημειώνεται πως η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτίμησε την επίδραση της σταδιακής μείωσης ΕΦΚ αλκοολούχων από το υφιστάμενο επίπεδο των 2.550 ευρώ ανά 100 lt αιθυλικής αλκοόλης στα 1.800 ευρώ ανά 100 lt αιθυλικής αλκοόλης.

Με τη μείωση στα 1.800 ευρώ, εκτιμάται ότι προκύπτουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, όπως σημειώνει η ΕΝ.Ε.Α.Π. Συγκεκριμένα, σε αύξηση των πωλήσεων νόμιμων προϊόντων κατά περίπου 10% μέχρι το 2026, στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά περίπου 325 εκατ. την περίοδο 2024-2026 και αύξηση της απασχόλησης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αλκοολούχων ποτών, κατά 11,3 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, σε ουδέτερο ή και θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο με συνολική μεταβολή εσόδων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος) έως και 8 εκατ. ευρώ καθώς και επέκταση της εγχώριας παραγωγής κατά 10% σε βάθος τριετίας. Μεταξύ άλλων εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην τόνωση των κινήτρων για διάθεση νόμιμων προϊόντων και ενίσχυση της νόμιμης κατανάλωσης κατά 4% ετησίως αλλά και στη μείωση της λιανικής τιμής πώλησης μιας τυπικής φιάλης αλκοολούχου ποτού κατά 10,7% μεταξύ 2023-2026.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η σταδιακή μείωση των συντελεστών ΕΦΚ, αναμένεται πως θα έχει ουδέτερο ή και θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα συμβάλει στη στήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων, ενδυναμώνοντας την ικανότητά τους να αναπτύσσονται, να καινοτομούν, να επενδύουν και να απασχολούν εργαζομένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ