ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το σαρακοστιανό τραπέζι - Αυτοψία Σκρέκα στη Βαρβάκειο

Αντίστροφη μέτρηση για το σαρακοστιανό τραπέζι - Αυτοψία Σκρέκα στη Βαρβάκειο

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο αγορά. 

Eurokinissi

Αντίστροφη μέτρηση για το τραπέζι της Σαρακοστής και οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τις αγορές τους ενόψει Καθαρής Δευτέρας. Αυτοψία στη Βαρβάκειο πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, κάνοντας λόγο για προσιτές τιμές. Την ίδια ώρα και οι άνθρωποι της αγοράς με δηλώσεις τους στο CNN Greece αναφέρουν πως οι τιμές κινούνται σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα. 

Ειδικότερα, ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο αγορά τόνισε:

«Οι άνθρωποι της αγοράς έχουν φροντίσει να έχουν όλα τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι. Όλη η αγορά σήμερα είναι ένα 'σαρακοστιανό καλάθι', με αποτέλεσμα να μπορούν όλοι οι καταναλωτές να προσέλθουν και να αγοράσουν σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων συνεχίζεται.

Σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει με δηλώσεις τους στο CNN Greece, o πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, οι τιμές στα θαλασσινά καθώς και στη λαγάνα, αντίστοιχα, παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων που συνθέτουν το τραπέζι της Σαρακοστής, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων ακόμη μία φορά αναδεικνύεται το ελαιόλαδο.

Στα ψάρια επίσης καταγράφεται αύξηση 9,7% σε ετήσια βάση και στα αλκοολούχα ποτά άνοδος 5,5%.

Τα στοιχεία αυτά «προμηνύουν» πως το συνολικό κόστος για τους καταναλωτές που θα στρώσουν το τραπέζι της Σαρακοστής θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις επιλογές των προϊόντων που θα κάνουν οι ίδιοι αλλά και πού θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Βαρβάκειος: Πώς θα λειτουργήσει η Ιχθυαγορά το τριήμερο

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στην Ιχθυαγορά της Βαρβακείου, η οποία θα λειτουργήσει το Σάββατο μέχρι τις 19.00, την Κυριακή από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 και από τις 21.00 με συνεχές ωράριο μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Οι τιμές στα θαλασσινά της Βαρβακείου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς Βασίλης Σίμος, επισημαίνει πως θαλασσινά στη Βαρβάκειο πωλούνται στις περσινές τιμές, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποια προϊόντα οι καταναλωτές θα τα βρουν και φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Ενδεικτικά ο κ. Σίμος αναφέρει τις γαρίδες μεσαίου μεγέθους που πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Το παραδοσιακό για την ημέρα, χταπόδι πωλείται φέτος γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.

Η τιμή της λαγάνας

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ή ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, αναμένεται να πωλούν φέτος την κλασική λαγάνα οι φούρνοι της χώρας, όπως σημειώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Έτσι η τιμή του παραδοσιακού εδέσματος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ