ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς βλέπει η αγορά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Πώς βλέπει η αγορά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Με την ενίσχυση εισοδήματος των εργαζομένων καταπολεμάται η ακρίβεια και στηρίζεται η κατανάλωση INTIME

Τις θέσεις τους σχετικά με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους από την 1η Απριλίου και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, διατυπώνουν, μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Οι μικρομεσαίοι εργοδότες δεν προσεγγίζουμε φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού»

«Δεν πρέπει ούτε να υπερβάλλουμε, αλλά ούτε και να «τσιγκουνευτούμε» στον καθορισμό της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού. Ποτέ οι μικρομεσαίοι εργοδότες δεν προσεγγίσαμε φοβικά την αύξηση του μισθού των εργαζομένων μας» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης, «η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού καθορίζεται με βάση τις επιδόσεις που πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία. Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό για το 2024 αναμένεται λοιπόν άνω του 5%, καθώς τα οικονομικά δεδομένα και τα μεγέθη που καθορίζουν σε ποιο ύψος θα διαμορφωθεί, συνηγορούν υπέρ μιας αναπροσαρμογής που θα τον φέρνει στα επίπεδα μεταξύ των 820 και 830 ευρώ. Η επενδυτική βαθμίδα που απέκτησε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό ύστερα από 14 χρόνια, αντιπαρατίθεται με τον πληθωρισμό που συνεχίζει να ψαλιδίζει επί σχεδόν δύο χρόνια το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, ιδίως όσον αφορά στον υψηλό δείκτη του κόστους των τροφίμων».

«Όλα λοιπόν δείχνουν συνέχεια των αυξήσεων του κατώτατου μισθού που δεν μπορεί να υπολείπονται του διπλάσιου ποσοστού του ρυθμού της ετήσιας ανάπτυξης. Η αύξηση των μισθών και γενικά των εισοδημάτων ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του 2023, θέτοντας στόχο μέχρι το 2027 για τον κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ, από τα 780 ευρώ σήμερα. Άρα την επόμενη διετία θα απομένουν αυξήσεις έως και 130 ευρώ για να επιτευχθεί, ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά την άποψη μου, δεν θα βρει αντιρρήσεις από τους εργοδότες, αφού πλέον οι επιχειρήσεις «βάζουν το χέρι στην τσέπη», προκειμένου να καλύψουν, αφενός κενές θέσεις εργασίας και αφετέρου τις αναγκαίες δεξιότητες» συμπληρώνει.

«Ναι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει πως το Επιμελητήριο είναι υπέρ της νέας αύξησης στο κατώτατο μισθό, ωστόσο, αυτή πρέπει να συνοδευτεί από την ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

«Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού ο οποίος αναμένεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου και οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσό λίγο πάνω από 800 ευρώ.

Οποιαδήποτε ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων είναι σημαντική, καθώς έτσι αντιμετωπίζεται -έστω και σε ένα ποσοστό- η ακρίβεια και στηρίζεται η κατανάλωση, θέμα που απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον εμπορικό κόσμο» σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Ως Επιμελητήριο λοιπόν είμαστε υπέρ της νέας αύξησης του κατώτατου. Και αυτή η θέση μας είναι σταθερή διαχρονικά. Υπενθυμίζω ότι ήμασταν ο πρώτος φορέας που ταχθήκαμε υπέρ της συγκεκριμένης παρέμβασης και στην τελευταία φάση των μνημονιακών χρόνων, όταν υπήρξε μία δυνατότητα χαλάρωσης των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Ξεκαθαρίζουμε όμως προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι αυτή η νέα αύξηση πρέπει να συνοδευτεί από την ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο παραμένει από τα πλέον υψηλά στην Ε.Ε. Παράλληλα πρέπει να καταργηθούν η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος» τονίζει.

«Μην ξεχνάμε ότι ήδη οι ΜμΕ έχουν επωμιστεί μεγάλα βάρη λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, της έλλειψης ρευστότητας, της αλλαγής της φορολογίας και δεν αντέχουν άλλα. Ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που δίνουν αγώνα επιβίωσης» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ