ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Θεοχάρης για φορολόγηση πολυεθνικών: Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας ευνοεί την Ελλάδα

Θεοχάρης για φορολόγηση πολυεθνικών: Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας ευνοεί την Ελλάδα
Shutterstock Stock Photos

Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής και κατά την β' ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η συζήτηση του κύριου μέρους του νομοσχεδίου στην Επιτροπή δείχνει ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία από όλους μας ότι αυτό έχει θετικές διατάξεις και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή

Απαντώντας σε ερωτήματα τεχνικού χαρακτήρα που τέθηκαν στην συζήτηση, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος, ένα έτος, για τις εταιρείες και την ΑΑΔΕ για να προετοιμαστούν.

Για την υλοποίηση, τα τεχνικά θέματα εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου, είπε ότι η προετοιμασία των συστημάτων της ΑΑΔΕ, «είναι θέματα σημαντικά δεν τα υποτιμούμε αλλά τα παρακολουθούμε και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους».

Ο υφυπουργός, επίσης, απέρριψε την κριτική ότι «εκχωρούμε τον φορολογικό έλεγχο σε διεθνή οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ» λέγοντας πως είμαστε συνδιαμορφωτές μέσω διαπραγματεύσεων που έγιναν για την θέσπιση αυτού του πλαισίου που ευνοεί την Ελλάδα καθώς δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος και τελικά εμείς θα βρεθούμε κερδισμένοι. Η Οδηγία αυτή, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης αποτελεί μια εθελοντική συμφωνία με συνεκτική εκδοχή γι' αυτό και έχουν ξεπεράσει τις 137 οι χώρες που την υιοθετούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ