ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές της Αττικής αλλάζουν πιο γρήγορα χέρια τα σπίτια

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές της Αττικής αλλάζουν πιο γρήγορα χέρια τα σπίτια

Πανοραμική φωτογραφία ακινήτων

INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυξημένες κατά 16% ήταν οι εγχώριες αναζητήσεις για οικιστικά ακίνητα προς πώληση το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ στην Αττική καταγράφηκε άνοδος κατά 13%, με τις περισσότερες αναζητήσεις να εντοπίζονται σε νότια, κεντρική και βόρεια Αθήνα.

Ανάλογα με την περιοχή αλλά και την κατηγορία του οικιστικού ακινήτου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας του Spitogatos, με βάση τον μέσο χρόνο παραμονής των αγγελιών στην πλατφόρμα - από τη στιγμή της ανάρτησης έως και την απομάκρυνσή τους - η δυναμική διαφοροποιείται. Μεσοσταθμικά ξεκινούν από χρονικό διάστημα 5,7 μηνών και φτάνουν έως και τους 7,7 μήνες.

Οι μικρότεροι μέσοι χρόνοι παραμονής αγγελιών καταγράφηκαν στα Προάστια του Πειραιά και τη δυτική Αθήνα. Κάτι που σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές τα ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση, συνήθως, αλλάζουν πιο γρήγορα «χέρια». Αντίθετα τα οικιστικά ακίνητα προς πώληση σε υπόλοιπο Αττικής με 7,7 μήνες, νότια και βόρεια Αθήνα 6,8 και 6,4 μήνες αντίστοιχα, κατέγραψαν μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στην πλατφόρμα.

Όσον αφορά στις επιμέρους περιοχές της Αττικής, σε Γαλάτσι με 4,9 μήνες, Νέα Ιωνία, Βύρωνα, Γλυκά Νερά, με 5,1 μήνες, Καισαριανή με 5,2 μήνες και Γουδί με 5,3 μήνες, παρατηρήθηκε η πιο γρήγορη απορρόφηση οικιστικών ακινήτων προς πώληση. Στις παραπάνω περιοχές το μεγαλύτερο μερίδιο σχετικά με την προσφορά, είχαν τα διαμερίσματα, σε ποσοστό 78% κατά μέσο όρο. Διαφορετική εικόνα είχαν μόνα τα Γλυκά Νερά, με τα διαμερίσματα να καταλαμβάνουν το 47% της προσφοράς, τις μεζονέτες το 28% και τις μονοκατοικίες το 17%.

spitogatos.jpg

Από την άλλη πλευρά, οι μονοκατοικίες είχαν το μεγαλύτερο μέσο χρόνο παραμονής στην αγορά, με βάση τις αναρτημένες αγγελίες. Στο κέντρο της Αθήνας, τα Βόρεια Προάστια και υπόλοιπο Αττικής, ξεπερνούσε τους 8 μήνες κατά μέσο όρο ενώ στον Πειραιά και τα προάστιά του, χρειάζονταν 6,7 και 6,6 μήνες αντίστοιχα. Παράλληλα, η ανατολική Αθήνα ξεχωρίζει για τον χαμηλότερο μέσο χρόνο στην αγορά στην κατηγορία των στούντιο, με περίπου 4 μήνες παραμονής, αλλά και μικρό ποσοστό προσφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ