Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο
Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4%, την ώρα που ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στο 2,4% ετησίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.
Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.
Οι συνιστώσες του πληθωρισμού
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο).
Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Τον Μάρτιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Κροατία (4,9%), η Αυστρία (4,2%) και η Εσθονία (4,1%).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λιθουανία (0,3%), η Φινλανδία (0,7%), η Λετονία (1%) και η Ιταλία (1,3%).
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,3% το Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο.
Η EY Ελλάδος κορυφαίος εργοδότης και εργασιακό περιβάλλον για το 2026
14:30
Ιταλία: Συλλήψεις καθηγητών και επιχειρηματιών για παράνομη διαχείρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
14:29
Η METLEN πρωτοπορεί στη διαχείριση των κινδύνων απάτης με πιστοποίηση ISO 37003 από την TÜV NORD Ελλάδας
14:24
ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου - Συλλαλητήριο για τα Τέμπη
14:20