ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΧΣ: Σήμερα η συζήτηση στην Βουλή για την αποεπένδυση από τις τράπεζες

ΤΧΣ: Σήμερα η συζήτηση στην Βουλή για την αποεπένδυση από τις τράπεζες

Το λογότυπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

ΤΧΣ

Σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από της συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ια παρουσιάσει μια πρώτη αποτίμηση της στρατηγικής αποχώρησης του Δημοσίου στα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Η συζήτηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά και θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ανδρέας Βερύκιος και Ηλίας Ξηρουχάκης, αντίστοιχα.

Χατζηδάκης: Στα 33,5 εκατ. ευρώ το όφελος του Δημοσίου

Aπαντώντας σε ερωτήσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε παλαιότερη τοποθέτηση του δήλωσε πως:

Για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο- μέσω του ΤΧΣ- έχει καταβάλλει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ ενώ το όφελος που είχε είναι:

  • 28,2 δισ. από το κούρεμα ομολόγων (πρόγραμμα PSI) που κατείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες.
  • 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
  • 1,5 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα.

Το γενικό σύνολο είναι 33,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δισ. ευρώ που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ