ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αισιοδοξία για τις πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων το 2026 - Το χρονοδιάγραμμα

Αισιοδοξία για τις πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων το 2026 - Το χρονοδιάγραμμα
AP Photo/Ariel Schalit

Στην εξέλιξη του πλάνου εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου,  στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η υφυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων μπορούν να ξεκινήσουν το 2026 ενώ σημείωσε πως εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

«Ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά. ‘Όπως είπε, αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων «θέλω να πιστεύω θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η κα. Σδούκου έθεσε το ερώτημα «Αν έχουμε τελικά παραγωγή φυσικού αερίου προτιμούμε να εισάγουμε ή να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας αποθέματα;» υπενθυμίζοντας στη συνέχεια τα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες. «Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ