ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: Τέλη Απριλίου στους δρόμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

Σταϊκούρας: Τέλη Απριλίου στους δρόμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία
Δελτίο τύπου / POOL

Στην αλλαγή στις μετακινήσεις που θα φέρουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  τα ηλεκτρικά λεωφορεία αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αποκάλυψε πραγματοποιούν δοκιμαστικά δρομολόγια και τα οποία, όπως είπε, θα κυκλοφορήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος Απριλίου στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Οι δοκιμές θα πρέπει να καλύψουν περίπου 5.000 χιλιόμετρα για το κάθε όχημα. Σήμερα υπάρχουν οχήματα που έχουν ξεπεράσει τα 2.000 χιλιόμετρα. Η αυτονομία τους αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι περίπου 400 χιλιόμετρα. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η αυτονομία τους θα είναι περίπου 185 χιλιόμετρα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στο τέλος του 2025 θα έχουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 550 καινούργια λεωφορεία».

Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι στις 23 Απριλίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο Ε65 σε όλο τον άξονα από τη Λαμία έως Καλαμπάκα. «Ο Ε65 θα είναι πλήρως ολοκληρωμένος από τις Θερμοπύλες, ουσιαστικά από τη Λαμία, μέχρι την Καλαμπάκα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δικαστική εμπλοκή του flyover για τον οποίον σταματούν προσωρινά οι εργασίες στη Θεσσαλονίκη εκτίμησε πως η καθυστέρηση θα είναι προσωρινή. Αναφορικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι τον Νοέμβριο θα παραδοθεί στους πολίτες.

Τέλος αναφέρθηκε και στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Μίλησε για τη σύμβαση 717 η οποία παραδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο και καταστράφηκε εξαιτίας του Daniel τον Σεπτέμβριο αλλά και για τα Τέμπη και τις ηχητικές συνομιλίες.

«Το 2023 ήταν μια τραγική χρονιά για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, όχι μόνο εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και γιατί είχαμε κάποιες φυσικές καταστροφές, φυσικές καταστροφές, οι οποίες διέλυσαν ένα ολόκληρο σιδηροδρομικό δίκτυο για μια μεγάλη απόσταση περίπου από το Δομοκό μέχρι τη Λάρισα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ηχητικές συνομιλίες του ΟΣΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει δοθεί οδηγία στη διοίκηση του ΟΣΕ ό, τι ζητηθεί από τις ανακριτικές αρχές να δοθεί. Και πράγματι επιβεβαιώνω ότι πρόσφατα οι ανακριτικές αρχές ζήτησαν όλο το υλικό το οποίο υπάρχει μέσα στον ΟΣΕ, όλες τις καταγραφές, όλα τα συστήματα, τα πάντα και δόθηκαν τα πάντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ