ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές για αγορά κατοικίας από Έλληνες και ξένους

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές για αγορά κατοικίας από Έλληνες και ξένους
intime

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από κατοίκους χωρών του εξωτερικών για αγορά κατοικίας στη χώρα μας ενώ ανοδική πορεία κατέγραψε συνολικά η αγορά ακινήτων το 2023, με την πλειονότητα των συναλλαγών να γίνεται από Έλληνες.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της εταιρείας RE/MAX Ελλάς σύμφωνα με τα οποία, η αγορά ακινήτων το 2023 παρουσίασε συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 26,14% και συναλλαγών (πράξεις) κατά 14,24%. Όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα της εταιρείας, ο μεγαλύτερος όγκος αγοραστών ακινήτων προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τους ξένους, δεν περιορίζονται στην αγορά ακίνητων σε τουριστικές περιοχές ή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους και σε άλλες περιοχές.

Aυξήμενη ζήτηση από το εξωτερικό για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στα στοιχεία των οnline αναζητήσεων της πλατφόρμας Spitogatos. Το πρώτο τρίμηνο το 2024 η διεθνής ζήτηση κατέγραψε άνοδο 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023 ενώ πολίτες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Βουλγαρία «πρωταγωνίστησαν» στις αναζητήσεις κατοικιών. Οι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική, τα Νότια Προάστια, τα Προάστια της Θεσσαλονίκης αλλά και οι Κυκλάδες ενώ οι πιο περιζήτητες κατηγορίες είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι βίλες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην εγχώρια ζήτηση στην κορυφή των αναζητήσεων βρίσκονται τα Προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστιά της πρωτεύουσας καθώς και το κέντρο της Θεσσαλονίκη. Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας για αγορά από τους Έλληνες είναι οι μονοκατοικίες, τα διαμερίσματα αλλά και τα στούντιο.

Την ίδια στιγμή πάντως, με βάση την έρευνα της Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές εμφανίζονται αυξημένες τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι, κατά 11,4% όσο και με το 4ο τρίμηνο του 2023, κατά 2,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ