ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πλημμύρες: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

Πλημμύρες: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

AP Photo/Petros Giannakouris

Τις «πληγές» που δημιούργησαν οι καταστροφικές και φονικές πλημμύρες του φθινοπώρου στη Θεσσαλία αναμένεται να «θεραπεύσει» με έργα αποκατάστασης 1,4 εκατομμυρίου δισεκατομμυρίου από το καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός. 

Ειδικότερα, όπως είπε σε ημερίδα για την κλιματική κρίση, τις καταστροφές και την κρατική αρωγή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος «το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η ανάθεση των έργων ανάταξης των συνεπειών του Daniel στην Θεσσαλία, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ».

Τα 470 εκ. ευρώ αφορούν έργα στην σιδηροδρομική υποδομή και πιο συγκεκριμένα στο δίκτυο από Λαμία μέχρι την Λάρισα και από Παλιοφάρσαλο έως Καλαμπάκα, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Παράλληλα, θα δοθούν 900 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των οδικών υποδομών σε δήμους όπως οι δήμοι Αργιθέας Μουζακίου κι ο δήμος της λίμνης Πλαστήρα.

Πρόκειται για ορισμένα χωριά και κωμοπόλεις που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι κι όπως υπογράμμισε «το χρωστάμε αυτό στους κατοίκους τους, γιατί εάν δεν το κάνουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να συσσωρευθούν όλοι στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα την ερήμωση της χώρας».

Εξήγησε ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, παρότι οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα είναι τεράστιες κι ότι οι πληγές δεν μπορούν να επουλωθούν από την μια στιγμή στην άλλη, παρότι οι κάτοικοι το επιθυμούν και το περιμένουν».

Σε κάποιες περιπτώσεις «παρότι θέλουμε κι έχουμε τους πόρους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί οι εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα δεν έχουν τεχνικό προσωπικό να καλύψουν όλες τις ανάγκες και φυσικά δεν υπάρχουν και τα άπειρα μηχανήματα για όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πραγματικότητα που μας οριοθετεί» κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ