ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Αγκάθι» για την εστίαση οι κενές θέσεις ενόψει καλοκαιριού

«Αγκάθι» για την εστίαση οι κενές θέσεις ενόψει καλοκαιριού

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η εύρεση προσωπικού στην εστίαση

pixabay

Όλο και πιο έντονο, όσο πλησιάζουμε προς τη θερινή σεζόν, γίνεται το ζήτημα της εύρεσης εργαζομένων για τις επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, λόγω του τουρισμού.

Ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου στράφηκαν σε άλλες εργασίες, το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο ενώ αφορά, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εστίασης.

Παρατηρείται μάλιστα, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτος πλέον, εντείνεται ωστόσο την καλοκαιρινή περίοδο, που οι ανάγκες αυξάνονται και πολλοί εργαζόμενοι καλύπτουν θέσεις σε επιχειρήσεις που λειτουργούν για την καλοκαιρινή σεζόν, σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Δεν βρίσκουν προσωπικό ούτε με υψηλότερους μισθούς

Το γεγονός ότι πρόκειται για μία απαιτητική, πολύωρη, συχνά, απασχόληση και υπό δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες, υπογραμμίζεται από τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες επισημαίνουν πως ακόμη και όταν προσφέρουν υψηλότερους μισθούς σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθούν να μη βρίσκουν προσωπικό.

Η φετινή περίοδος του Πάσχα, αποτελεί ουσιαστικά «πρόβα» για το καλοκαίρι , σχετικά με τις ανάγκες που θα διαπιστώσουν πως έχουν οι επιχειρήσεις ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς, τα κενά που θα εντοπίσουν και τις θέσεις που θα χρειαστεί να καλύψουν για το επόμενο διάστημα, όταν και θα αυξηθούν οι τουριστικές αφίξεις.

Ήδη όμως από τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κλάδος άρχισε να μπαίνει σε «ρυθμούς προετοιμασίας» παρατηρούνταν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες: από μάγειρες και προσωπικό στην κουζίνα, μέχρι σερβιτόρους και οδηγούς για delivery.

Έκλειναν τα μαγαζιά για να βγουν οι βάρδιες

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, όπως επεσήμαιναν στελέχη του κλάδου στο CNN Greece ότι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο, ακόμη και σε ψητοπωλεία ή σουβλατζίδικα της χώρας, που αρκετοί επαγγελματίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, αναγκάζονταν να κλείσουν κάποιες μέρες της εβδομάδας προκειμένου να «βγουν» οι βάρδιες και τα ρεπό των εργαζομένων τους.

Kάτι αντίστοιχο μάλιστα παρατηρήθηκε και το περασμένο καλοκαίρι σε επιχειρήσεις εστίασης ακόμη και σε δημοφιλή νησιά της χώρας, οι οποίες περιόριζαν το ωράριο λειτουργίας τους, είτε ανοίγοντας αργότερα, είτε κλείνοντας κάποιες ώρες της μέρας που δεν είχαν μεγάλη κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ