ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ρύθμιση χρεών προς την Εφορία: Διευκρινίσεις Θεοχάρη για το «πάγωμα» του επιτοκίου

Ρύθμιση χρεών προς την Εφορία: Διευκρινίσεις Θεοχάρη για το «πάγωμα» του επιτοκίου

Ο Χάρης Θεοχάρης

Eurokinissi

Διευκρινίσεις σχετικά με το «πάγωμα» του επιτοκίου για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και για ένα έτος, παρείχε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων.

Με αυτή τη διαδικασία θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων για όσους έχουν ήδη προχωρήσει στις ρυθμίσεις με το αυξημένο επιτόκιο, καθώς και για όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Αυτή η τροπολογία για τα επιτόκια θα έχει αναδρομικότητα από τις αρχές του Απριλίου, οπότε και έγινε η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έχουμε προβλέψει επίσης ότι η διαφορά για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, η τροπολογία στο νομοσχέδιο θα καλύπτει πλήρως το ζήτημα».

Ποιους επαγγελματίες αφορά το IRIS

Ως προς την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η οποία αφορά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα IRIS έχουν συνδεθεί περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Να εξηγήσω όμως ότι στο IRIS έχουμε δύο ειδών επαγγελματίες:

α) Tους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους η υποχρέωση να εγγραφούν στο IRIS ισχύει με καταληκτική προθεσμία την 30η Ιουνίου 2024.

β) Οι εμπορικές επιχειρήσεις, με διορία έως 31/03/2025, λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε η χρήση του IRIS να λειτουργεί και στα φυσικά καταστήματα».

Παραμένοντας στο θέμα του IRIS και αναφερόμενος στα τυχόν πρόστιμα για τη μη έγκαιρη σύνδεση, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι «φυσικά και προβλέπεται πρόστιμο, ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο καταλογίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης στους παραβάτες».

Πάντως, ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε με έμφαση ότι «από το σύστημα IRIS και τις άμεσες πληρωμές επωφελείται το κοινό, εφόσον δεν επιβαρύνεται καθόλου στις συναλλαγές του. Όσον όμως αφορά στον έμπορο, οι χρεώσεις κατά τεκμήριο είναι αναλογικά χαμηλότερες, σε σχέση με άλλους τρόπους πληρωμής, επειδή μέσω IRIS παρεμβάλλονται λιγότερα μέρη στις συναλλαγές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ