ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Μαγνήτης» επενδύσεων τα τρόφιμα και τα ποτά

«Μαγνήτης» επενδύσεων τα τρόφιμα και τα ποτά
usplash

Σημαντική κινητικότητα στο «μέτωπο» των επενδύσεων παρατηρείται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών ενώ έπειτα από μία διετία, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων, φαίνεται πως αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον και για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών που αναδιαμόρφωσαν την εικόνα του επιχειρηματικού χάρτη, οι εγχώριες επιχειρήσεις έχοντας στραμμένο πλέον το βλέμμα προς την επόμενη μέρα, προχωρούν σε κινήσεις προκειμένου να εδραιώσουν ή και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά, την ίδια στιγμή που ο κλάδος συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται στο «ραντάρ» των επενδυτικών fund.

«Πρωταγωνιστής» του προηγούμενου έτους ήταν κυρίως ο κλάδος των ποτών (εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά) όπου καταγράφηκαν σημαντικές επενδυτικές κινήσεις αλλά και νέα deals ενώ για το επόμενο διάστημα, αναμένονται εξελίξεις και σε εταιρείες του κλάδου των τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, νέο γύρο συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ προβλέπουν για τα προσεχή 2-3 χρόνια παράγοντες του κλάδου, εκτιμώντας πως μικρότερου και μεσαίου μεγέθους αλυσίδες που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν θα απορροφηθούν από μεγαλύτερες.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που ήδη έχουν καταγραφεί στην αγορά, μεταξύ των πιο πρόσφατων είναι του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC fund) συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, το οποίο απέκτησε – μέσω της «Αγριά Εμπορική ΑΕ»- επιπλέον της αρχικής του περσινής επένδυσης και το 25% που κατείχε στην ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων. Πέραν όμως των επενδυτικών πλάνων για τη νέα εποχή της ΕΨΑ που παρουσίασε ο κ. Καραμούζης την προηγούμενη εβδομάδα, το fund συνεχίζει να αναζητά και νέες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των τροφίμων οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του ελαιολάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ