ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τουρισμός: Limit up στις τιμές σε εξοχικά και δωμάτια

Τουρισμός: Limit up στις τιμές σε εξοχικά και δωμάτια
pixabay

Ανεβασμένες σε σχέση με πέρσι είναι οι ζητούμενες τιμές για την αγορά εξοχικών κατοικιών σε πολλές περιοχές κοντά στην Αθήνα, τόσο στην ακτογραμμή της Αττικής, όσο και στα κοντινά νησιά, καθώς αποδεικνύονται ελκυστικές για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, λόγω της κοντινής τους απόστασης.

Η ανοδική πορεία των τιμών, η οποία συνεχίζεται το τρέχον έτος στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στις εξοχικές κατοικίες σε πολλές δημοφιλείς περιοχές της χώρας, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον, πέραν των εγχώριων και των ξένων αγοραστών.

Σε ό,τι αφορά τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, SPI, οι μεγαλύτερες αυξήσεις των μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης, τους πρώτους μήνες του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, καταγράφηκαν στην Ανάβυσσο, με άνοδο της τάξεως του 16,7%, τη Σαρωνίδα, με αύξηση 16,4%, την Αρτέμιδα, με αύξηση 17,0% και την Αίγινα με 13,8% αντίστοιχα.

Οι υψηλότερες μέσες ζητούµενες τιµές πώλησης εντοπίζονται στις Σπέτσες με 3.963 ευρώ ανά τ.µ., τη Σαρωνίδα με 2.909 ευρώ ανά τ.μ, τον Πόρο με 2.540 ευρώ ανά τ.μ και την Ανάβυσσο με 2.500 ευρώ ανά τ.μ. Στον αντίποδα, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια στην Εύβοια, με τιμές κάτω από 1.700 ευρώ ανά τ.μ. Μεγάλες αυξήσεις στις εξοχικές κατοικίες πάντως καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Ανατολική Μάνη (54,4%), στη Ζαγορά Πηλίου (43,3%) και στη Ναύπακτο (28,0%).

Την ίδια στιγμή, ανοδικές εμφανίζονται οι τάσεις και στην μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία του λεκανοπεδίου, σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του trivago Hotel Price Index για τον μήνα Απρίλιο, η μέση online τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας έφτασε τα 164 ευρώ. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ήταν αυξημένη κατά 14%, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανήλθε στο 21%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, έκλεισε με μέση πληρότητα της τάξης του 63,5%, εμφανίζοντας αύξηση 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Την ίδια περίοδο η μέση τιμή δωματίου ενισχύθηκε κατά 3,9% και έφθασε στα 98,47 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ