Στουρνάρας: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει περιοριστική
O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας
INTIME«Η πρόκληση για την προσεχή περίοδο είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα πλησιάσει εγκαίρως τον στόχο μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης φθάνοντας σε διατηρήσιμα επίπεδα που εγγυώνται πλήρη απασχόληση», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην Ημερησία.
«Υπό αυτές τις περιστάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να βρει τη χρυσή τομή στο εξής δίλημμα: Θέλουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας μέχρι το τέλος του 2025.
Αυτό θα απαιτήσει περιοριστική νομισματική πολιτική τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει και να διακινδυνεύσουμε να ωθήσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο του 2%», σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ.
Θα πρέπει να περιμένουμε για τα επιτόκια
Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις για τις πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων κατά το 2024, επισημαίνοντας ότι θα «πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία».
Ανέφερε πάντως ότι «ακόμη και με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική».
«Σ’ αυτή την πορεία, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται σύμφωνα με μια σταδιακή και ευέλικτη προσέγγιση. Αυτό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα μετριάσει την ανεπιθύμητη οικονομική μεταβλητότητα και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αναλογικότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής και διαφυλάσσει την αξιοπιστία μας», αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στουρνάρας: Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία - Οι κινητήριες δυνάμεις
SPONSORED
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα και αύριο λόγω διεξαγωγής του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος
07:33
Πανελλήνιες 2026: Πώς λειτουργεί το 10% - Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι
07:24
Ο Τραμπ περιμένει απόψε την απάντηση του Ιράν και ανοίγει «παράθυρο» σε νέα «Επιχείρηση Ελευθερία»: «Θα δούμε πως θα πάει»
07:21
Δολοφονήθηκε 25χρονος δημοσιογράφος στην Κολομβία - Ερευνούσε τη βία σε επαρχιακή περιοχή
07:16