ΥΠΕΝ: Τι ισχύει για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου
Εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου (φωτογραφία αρχείου)
EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΣτην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρο με το καλώδιο Great Sea Interconnector, από την Κρήτη, αναφέρθηκε σε συνέντευξη του το πρωί της Δευτέρας 9/9 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης,
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, Great Sea Interconnector, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές.
Όπως εξήγησε, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών, οι διαφορές τιμών μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου είναι τόσο μεγάλες (ακριβότερη κατά 72 ευρώ η κυπριακή αγορά από την ελληνική το 2024), που σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη από πλευράς Κυπρίων καταναλωτών.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου (να μπορεί, δηλαδή, να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει ζημία, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά).
Η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΔΜΗΕ: Τα επόμενα βήματα για να «κλειδώσει» η συμφωνία για το καλώδιο της Κύπρου
Από παθολογικά τα αίτια ο θάνατος του 66χρονου στα Ίβηρα Σερρών
17:26
Λάρισα: Νέα ποινή στον 50χρονο που κρατούσε με τσεκούρι όμηρο τη γυναίκα του σε ζωντανή μετάδοση
17:16
Σύγκρουση δύο τουριστικών σκαφών στο Βουτούμι Αντιπάξων - Τρεις επιβάτες στο Κέντρο Υγείας
17:07
Από παθολογικά αίτια ο θάνατος του οδηγού που βρέθηκε απανθρακωμένος στη φωτιά στο Πικέρμι
17:01