Κατώτατος μισθός: «Πρεμιέρα» για τις συζητήσεις - Ποιοι συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις
Χώρος εργασίας
UNSPLASHΤο πρώτο βήμα για την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025 έκανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η οποία έστειλε πρόσκληση για τη συγκρότηση των αρμόδιων Επιτροπών.
Συγκεκριμένα, η υπουργός απέστειλε προσκλητήριες επιστολές, με τις οποίες καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποδείξουν τα μέλη, τα οποία θα συγκροτήσουν τις δύο Επιτροπές που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού για το 2025.
Τίθεται έτσι σε άμεση εφαρμογή και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία του νόμου 5163/2024 για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που ψηφίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν:
- πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων,
- πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και
- ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρότινος, κάθε κοινωνικός εταίρος κατέθετε ξεχωριστή εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, για πρώτη φορά, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συγκροτούνται σε ένα ενιαίο σώμα, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα.
Αντίστοιχα, συγκροτείται πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων οικονομίας της εργασίας, υποδεικνυόμενων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), καθώς και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους, προκειμένου αυτά να ληφθούν υπ' όψιν για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού για το έτος 2025.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι αυξήσεις του 2025: Ποιοι θα δουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους
Μητσοτάκης: «Θα ξεπεράσουμε τον στόχο του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ»
Ανδραβίδα: Θρίλερ με αυτοκίνητο που βρέθηκε σε κανάλι - Οι αρχές αναζητούν τους επιβαίνοντες
18:33
«Απαράδεκτη η παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία» λέει ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
18:24
Γεραπετρίτης: Ιστορικές οι σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης - Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
18:15
Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν στην Ινδία - Υπέγραψε σειρά από συμφωνίες με τον Μόντι
18:06