Μέχρι αρχές Απριλίου η τελική απόφαση για τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς
Αγροτική καλλιέργεια
UNSPLASHΈως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.
Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%. Για τους φακέλους που θα κατατεθούν ανά προϊόν, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί μετά την πάροδο ενός μηνός.
Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση για την έγκριση των αποζημιώσεων αναμένεται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Εφόσον η Ε.Ε. εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία των πληρωμών θα κινηθεί γρήγορα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αποζημιώσεις αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη των αγροτών, αφορά στη νομοθέτηση της διαδικασίας για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, για την οποία ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πλαφόν στα 100 εκατομμύρια ευρώ:
«Όσα τιμολόγια προσκομιστούν, τόσα χρήματα θα επιστραφούν. Το ποσό μπορεί να φτάσει τα 130, 140 ή ακόμα και 160 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε.
Παράλληλα, διευκρίνισε θα συσταθεί ομάδα εργασίας των συναρμοδίων υπουργείων και των αγροτών, για την αναθεώρηση των δεικτών επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς «υπάρχουν καλλιέργειες που παίρνουν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνται, επειδή καταναλώνουν λιγότερο πετρέλαιο, και άλλες που λαμβάνουν λιγότερα».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτά είναι τα έξι νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες
Από την ψηφιακή υπουργό, στην αυτοκριτική του Gemini: 4 από τις πιο παράξενες στιγμές του ΑΙ το 2025
07:50
Με χιλιάδες κόσμου στο Λευκό Πύργο και ένα εντυπωσιακό laser show η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε το 2026
07:40
Μήνυμα Φον ντερ Λάιεν για το 2026: Θα εργαζόμαστε αδιάκοπα για να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή
07:30
Με drone show και αθόρυβα πυροτεχνήματα η Αθήνα υποδέχθηκε το 2026 σε Σύνταγμα και Πεδίον του Άρεως
07:27