Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ετησίως
Με επιπλέον κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενισχύεται το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και οι κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πρόκειται για ένα από τα τρία νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα και εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με την αύξηση των επενδύσεων θα συνεχίσουν να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.
Ενώ, όπως σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτιμάται πως θα καταγράψει και φέτος, το 2025, ένα νέο ρεκόρ, με τα νέα κεφάλαια να ανεβάζουν τον προϋπολογισμό στα 14,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως το 2014 καταγράφηκε αύξηση των δαπανών κατά 150% στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε σχέση με το 2019 και αυτές ανήλθαν σε 13,315 δισ. ευρώ από 5,642 δισ. ευρώ.
Με χαρακτηριστικό ότι το 2024 ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2023, καθώς ενισχύθηκε επιπλέον με 1,3 δισ. ευρώ (έσοδα που προήλθαν από την ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής).
Το τρέχον έτος οι δαπάνες θα ξεπεράσουν σε 14,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της νέας αύξησης, ενώ θα ενισχυθούν κατά 17% το 2026. Το Πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα σκέλη του με συνολική εκτέλεση 101,25%.
Μέγκαν Μαρκλ: Γνώριζε από το 2018 για «ανησυχητικές καταγγελίες» σε βάρος του πατέρα της
09:23
Πέθανε σε ηλικία 46 ετών ο Έρικ Μπάουζα, η «φωνή» των Μπαγκς Μπάνι και Ντάφι Ντακ
09:20
Ιορδανία: Τρεις συλλήψεις για το μακελειό με τους εννέα νεκρούς σε ελληνορθόδοξη εκκλήσία
09:17
Συναγερμός για νέες καταιγίδες και έντονα φαινόμενα στην Αττική - Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
09:14