ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αύριο η υπογραφή των συμβάσεων με Chevron - Helleniq Energy: Οι προοπτικές από τον Κάθετο Διάδρομο

Αύριο η υπογραφή των συμβάσεων με Chevron - Helleniq Energy: Οι προοπτικές από τον Κάθετο Διάδρομο
AP Photo/Gerald Herbert

Την Δευτέρα (16/2) θα υπογραφούν οι συμβάσεις με την Chevron - Helleniq Energy, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης.

Καθώς οι έρευνες θα πάρουν επισήμως το «πράσινο φως» ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου, θα δώσει τη δυνατότητα διοχέτευσης των κοιτασμάτων, εφόσον αυτά ανακαλυφθούν, στη διεθνή αγορά.

Ο κάθετος διάδρομος αποτελείται από τις υποδομές υποδοχής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην χώρα και τους διασυνδετήριους αγωγούς με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το έργο αυτό προβάλλεται ως βασική επιλογή για την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο θα πάψει να εισάγεται στην Ευρώπη έως το τέλος του 2027, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων, τα επόμενα βήματα για την ενέργεια στη χώρα είναι τα εξής:

  • Η έναρξη των σεισμικών ερευνών στις τέσσερις περιοχές («Νότια Πελοπόννησος», «Α2», «Νότια της Κρήτης I» και «Νότια της Κρήτης II») προς το τέλος του 2026.
  • Η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης στο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο από την Κοινοπραξία ExxonMobil-Energean-Helleniq Energy. Να σημειωθεί πως, εάν προχωρήσει, θα είναι η πρώτη γεώτρηση στη χώρα μετά από 40 χρόνια και η πρώτη γενικά σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα.

Συνάντηση στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον

«Κλειδί» για τον κάθετο διάδρομο θεωρούνται οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον με συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι παράγοντες που σταματούν μέχρι στιγμής τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς Βορρά με προορισμό την Ουκρανία.