ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι Αθηναίοι ξοδεύουν ένα μηνιάτικο μόνο για το ενοίκιο - Η Ελλάδα στη 2η θέση των αυξήσεων στην ΕΕ

Οι Αθηναίοι ξοδεύουν ένα μηνιάτικο μόνο για το ενοίκιο - Η Ελλάδα στη 2η θέση των αυξήσεων στην ΕΕ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην ΕΕ το 2025 κατατάσσεται η Ελλάδα, με μελέτη του ΚΕΦΙΜ που βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, να επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Αθήνα καταβάλλει ένα ολόκληρο μηνιάτικο μόνο για το ενοίκιο.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα ενοίκια στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10,1% το 2025, λίγο πιο κάτω από την Κροατία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 17,6%. Ακολουθούν η Ουγγαρία (+9,8%), η Βουλγαρία (+9,6%) και η Ρουμανία (+8,2%). Αντίθετα, οι χαμηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Φινλανδία.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, στην Αθήνα, το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο αντιστοιχεί στο 70,2% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, ενώ με δύο υπνοδωμάτια «εκτοξεύεται» στο 93,6%.

Πώς κινήθηκαν τα ενοίκια στην 25ετία

Η μελέτη καταγράφει τη μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά την πορεία των τιμών των ενοικίων στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2025.

Την περίοδο 2000–2011, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 53%, αντανακλώντας την οικονομική άνθηση και την εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό.

Η οικονομική κρίση, ωστόσο, ανέτρεψε τα δεδομένα κι έτσι από το 2011 έως το 2018 τα ενοίκια κατέγραψαν πτώση 26%, καθώς η ανεργία εκτινάχθηκε και τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν.

Ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας έως το 2021, πριν ξεκινήσει από το 2022 μια νέα, έντονα ανοδική φάση, που οδήγησε τα ενοίκια το 2025 πάνω από τα επίπεδα του 2010.

Ραγδαία ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την αγορά κατοικιών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, η ελληνική αγορά γνώρισε σχεδόν διπλασιασμό τιμών την περίοδο 2000–2008, για να ακολουθήσει βαθιά πτώση έως το 2017.

Έκτοτε, η ανάκαμψη υπήρξε ραγδαία, καθώς μόνο στην Αθήνα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 86% την περίοδο 2017–2025, ξεπερνώντας πλέον τα προ κρίσης επίπεδα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γενική τάση δείχνει ότι οι τιμές αγοράς αυξάνονται ταχύτερα από τα ενοίκια. Από το 2005 έως το 2025, οι τιμές κατοικιών σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά περίπου 43%.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση για στέγαση παραμένει ισχυρή.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι αισθητά χαμηλότερα, μεταξύ 31–34% και 46%, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της στεγαστικής πίεσης στην ελληνική πρωτεύουσα.