Έρχεται πλαφόν στα επιτόκια των δανείων - Τέλος στα ψιλά γράμματα των τραπεζών
«Η τράπεζα δε θα μπορεί να επιβαρύνει τον πολίτη πάνω από 30% έως 50% του αρχικού κεφαλαίου που του δάνεισε» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες.
Όπως διευκρινισε ο υπουργός, η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα ισχύει για τις νέες συμβάσεις από τον Νοέμβριο και μετά, καθώς διαφορετικά «θα ήταν άδικο και θα δημιουργούσε προβλήματα».
«Βάζουμε τέλος στα ψιλά γράμματα. Πρέπει ο πολίτης να ξέρει τι υπέγραψε και πρέπει να ξέρει και η τράπεζα σε ποιον έδωσε το δάνειο».
Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο αφορά δάνεια έως 100.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις, όπως επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να ζητούν επικοινωνία με εκπρόσωπο της τράπεζας, όταν γίνονται προσφορές από τα ιδρύματα μέσω ψηφιακών εφαρμογών, καθώς και δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών από τη συμφωνία.
«Αν θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τραπεζικού συστήματος και πολιτών, πρέπει να κάνουμε πράξη αυτά τα μέτρα διαφάνειας», σημείωσε, εξηγώντας πως θα έχει σχετικές συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για το θέμα τις επόμενες ημέρες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, καθώς και με τις καταναλωτικές οργανώσεις.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις παραγωγικές επενδύσεις
Τι είναι το Posokanei - Πότε ενεργοποιείται η νέα εφαρμογή για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ
SPONSORED
Αυτές είναι οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο για το 2026 - Μία ελληνική στην πρώτη 10άδα
11:38
Χρυσοχοΐδης: Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς – Ψάχνουμε ποιοι ανέθεσαν την αποστολή
11:34
Χαρδαλιάς για δύο νέες παιδικές χαρές στη Ν. Σμύρνη: «Δημιουργούμε ασφαλείς χώρους ψυχαγωγίας»
11:28
Πανελλήνιες 2026: «Αναμενόμενα» τα θέματα στο Ναυτικό Δίκαιο των ΕΠΑΛ
11:24