ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πιτσιλής στο CNN Greece: Το 2022 τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν 530 εκατ. ευρώ

Newsroom

Για την επίδραση των διαδικτυακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική οικονομία και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του καινοτόμου «Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ)» μίλησε στο CNN Greece, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν με την ΑΑΔΕ, η Airbnb, η Expedia και η Booking τον Απρίλιο του 2021, το οποίο έχει φέρει πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα.

«Το πρώτο είναι ότι το 2017 τα έσοδα που δηλώνονταν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν 60 εκατ. ευρώ. Το 2022 το αντίστοιχο νούμερο είναι 530 εκατ.ευρώ».

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το ποσοστό των μη εγγεγραμμένων ήταν στο 37%. Σήμερα που μιλάμε είναι πρακτικά σχεδόν μηδέν, διότι οι πλατφόρμες ειδοποίησαν κατ επανάληψη όλους αυτούς να πάρουν μητρώο και να το δηλώσουν σε εμάς Και όσοι δεν το έκαναν τελικώς εξέπληξαν τις πλατφόρμες».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συζήτηση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι το μνημόνιο συνεργασίας έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Διοικητή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νομικό πλαίσιο που εισήχθη λειτουργεί με επιτυχία και πρόσθεσε πως:

«Η νομοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις πλατφόρμες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις χωρίς να τα δηλώνουν.

Η συνεργασία με τις πλατφόρμες γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική και αποτελεσματική, βοηθώντας μας να εξελίξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ