ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χατζηπέτρου στο CNN Greece: Στόχος να διευρύνουμε την πρόσβαση του επιχειρείν στο τραπεζικό σύστημα

Newsroom

Στον στόχο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να μπορέσει να διευρύνει την πρόσβαση του επιχειρείν στο τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος, Αθηνά Χατζηπέτρου μιλώντας στο CNN Greece στο περιθώριου του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί, όπως εξήγησε, εφαρμόζεται μια καινούρια προσέγγιση, στο πλαίσιο της καινοτομίας, μία «ανάποδη μηχανική».

«Eνώ στο παρελθόν όλες οι επιχειρήσεις, πρώτα περνούσαν από το τραπεζικό σύστημα και μετά ερχόταν η αίτησή τους στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γνωρίζοντας ότι αυτό έχει καταλήξει σε ένα πεπερασμένο αριθμό δυνατότητας χρηματοδότησης επιχειρήσεων, εμείς γινόμαστε ο φορέας υποδοχής των αιτήσεων. Mε τρόπο αυτόματο, με διασύνδεση με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία, κοιτάζουμε τα πρώτα on/off κριτήρια - ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα και Τειρεσίας - και στη συνέχεια η επιχείρηση παρουσιάζεται στο τραπεζικό σύστημα ως μια δυνητικά bankable επιχείρηση» εξήγησε η κ. Χατζηπέτρου.

«Δηλαδή είναι μια επιχείρηση που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, δεν έχει κανέναν εγγενή λόγο να μη χρηματοδοτηθεί και έχει διευρυμένες δυνατότητες να επιλέξει με ποια ή ποιες τράπεζες θέλει να συνεργαστεί. Στη συνέχεια η τράπεζα αποφασίζει εάν θα της κάνει προσφορά ή όχι» πρόσθεσε.

Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με την ίδια προσφέρει, καταρχάς, ταχύτητα και διαφάνεια. «Σε όλα αυτά υπάρχει από πίσω και ένα πολύ σοβαρό σκεπτικό. Συλλέγουμε δεδομένα τα οποία είναι «χρυσός», γιατί γυρνάμε πίσω στους υπουργούς και στην πολιτική ηγεσία και τους δηλώνουμε ποια είναι τα προβλήματα του επιχειρείν. Άρα δεν είναι απλά μια έρευνα αγοράς αλλά έρευνα με πραγματικά στοιχεία: Ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης και για ποιους λόγους» σημειώνει η CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Έτσι, με βάση αυτά τα στοιχεία, όπως εξήγησε η κ. Χατζηπέτρου, «μπορούμε να φτιάξουμε πολύ πιο στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα έχουν από πίσω μια πραγματική βάση ανάλυσης δεδομένων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ