ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυρανάκης: Με την ψηφιακή μεταβίβαση ακίνητου, οι μεταγραφές θα γίνονται σε μία ημέρα

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Σε μία μόλις ημέρα θα ολοκληρώνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου του 2024, αφού τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ψηφιακή διαδικασία.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο CNN Greece ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προσθέτοντας ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή γλιτώνουμε χρόνο και απελευθερώνουμε ανθρώπινο δυναμικό.

Και προσθέτει ότι από το νέο έτους θα εξυπηρετούνται οι αγοραπωλησίες από φυσικά πρόσωπα, ενώ στη συνέχεια η υπηρεσία θα επεκταθεί στα νομικά πρόσωπα, όπως επίσης και στις γονικές παροχές και τις δωρεές.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος των συμβολαιογράφων δεν αλλάζει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζεται, καθώς παραμένουν εγγυητές μιας αξιόπιστης ψηφιακής συναλλαγής.

Αντίστοιχα, απαντώντας σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο, ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι υποστελεχωμένο, καθώς απασχολεί 1.200 εργαζόμενους. Μέσω της ψηφιακής μεταβίβασης όμως θα απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι που θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην επιτάχυνση του έργου του Κτηματολογίου.

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από το Ελληνικό Δημόσιο, δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ