ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Βέττας στο CNN Greece: Η καινοτομία αρωγός για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Χρυσάνθη Στέτου Χρυσάνθη Στέτου - CNN Greece

Στην σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας στη χώρα, μέσω της καινοτομίας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, μιλώντας στο CNN Greece, στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit του Υπερταμείου

Ο κ. Βέττας σημείωσε πως «η χώρα μας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, αυτό πλέον το παραδέχονται όλοι, όπως επίσης, όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να καλύψουμε το επενδυτικό κενό, το οποίο δημιουργήθηκε σωρευτικά τα τελευταία χρόνια και μας χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ενώ στάθηκε στην «ποιοτική διάσταση των επενδύσεων που θα έχουμε» επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο συζήτησης για τους τρόπους προώθησης ενός νέου οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σημείωσε:

«Πρέπει να εκτιμήσει κανείς ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια που είναι προφανής όμως αυτό δεν φτάνει. Αν η οικονομία δε πολλαπλασιάσει τη δυναμική της δε θα προλάβουμε» τόνισε και αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία σήμερα: το υψηλό δημόσιο χρέος, το δημογραφικό πρόβλημα καθώς και την ανάγκη το μέσο νοικοκυριό μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια να «νιώσει την ευημερία».

Και αυτό διότι, όπως υπογράμμισε, μία άλλη συνθήκη μπορεί να υποσκάψει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε, για να υπάρξει μία επιτυχημένη μεγέθυνση της οικονομίας είναι απαραίτητοι ξεκάθαροι και σταθεροί θεσμικοί κανόνες και λειτουργίες.

Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει να διασαφηνιστούν οι ρόλοι. «Άλλο κυβέρνηση, άλλο κράτος και άλλο ευρύτερο δημόσιο» σημείωσε αναφέροντας πως είναι λίγες οι χώρες του εξωτερικού που τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία διοικούνται με ανάλογο κεντρικό τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ