ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σδούκου στο CNN Greece: Έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε γεωστρατηγικά την Ελλάδα

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρθηκε η υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή του CNN Greece, κ. Δημήτρη Πεφάνη. 

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το υπουργείο επικεντρώνεται στον στόχο της ενεργειακής μετάβασης.

Όπως είπε, στόχος είναι «να καταφέρουμε να έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να μειώσουμε τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, να πετύχουμε επενδύσεις στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας που το χρειαζόμαστε για αυτή τη δεκαετία».

Παράλληλα, τόνισε πως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι ο ένας πυλώνας πάνω στον οποίο το υπουργείο δουλεύει αυτή τη στιγμή.

«Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και με τις γειτονικές μας χώρες, με την Αλβανία, την Ιταλία, την Τουρκία, αλλά και μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες», σημείωσε και πρόσθεσε για να μπορέσει η η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας, αφού καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, τις εξαγωγές φθηνής και πράσινης ενέργειας από άλλες χώρες προς την Ευρώπη.

Ενώ αναφερόμενη στον δεύτερο πυλώνα, η κ. Σδούκου εξήγεισε πως αυτός είναι η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας.

«Αυτό γίνεται με κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, υποδομές στο φυσικό αέριο, υποδομές στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μέσα από κρίσιμα έργα όπως είναι το αερίου, όπως είναι ο ISIS, όπως είναι ο ΤΑΡ.

Έχουμε καταφέρει λοιπόν ως Ελλάδα να αναβαθμίσουμε γεωστρατηγικά τη θέση μας και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και με άλλα έργα, όπως είναι για παράδειγμα ο κάθετος διάδρομος όπου θέλουμε να φτάνει το αέριο μέσω της Ελλάδας, άρα να έχουμε έναν πιο δυνατό διαμετακομιστικό ρόλο ως χώρα, φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ